I DALJE NA ČEKANJU: Tramp ne ukida vize Hrvatskoj

I DALJE NA ČEKANJU: Tramp ne ukida vize Hrvatskoj


Hrvati će još morati da čekaju da se ukinu vize za SAD, jer je prema najnovijim američkim podacima, prošlogodišnja stopa odbijenih viza, koja se mora spustiti na manje od tri odsto kako bi država ušla u program izuzeća iz viznog režima sa SAD, čak porasla u odnosu na godinu pre, piše Večernji list.

Porast s 5,1 odsto u 2017. na 5,92 odsto prošle godine veže se za veći broj tražilaca viza za koje postoji snažna indikacija da umesto turističkog boravka tamo zapravo žele da rade, posebno zato što navode da u Americi imaju rodbinu koja ima firmu.

S druge strane, dobre su vesti, piše list, da bi ova godina ipak možda mogla doneti nekakav pomak i to iz dva razloga. Ove godine bi trebalo obnoviti veliki deo postojećih viza, što bi moglo uticati na odnos odbijenih i izdatih viza.

S političke strane, postoji i mogućnost da američki predsednik dekretom uvrsti neke države, Hrvatsku i Poljsku pre svih, u program izuzeća od viznog režima. Upućeni kažu da šanse nisu velike,ali da razgovori o tom rešenju kontinuirano traju, ističe dnevnik.

Osim Hrvatske, američke vize su potrebne još Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Kipru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar