Svet
18.05.2022. 19:05
Beta

Rat

I Izrael pomaže Ukrajini, ipak

Izrael
Izvor: Shutterstock

Izrael je poslao Ukrajini 2.000 šlemova i 500 zaštitnih prsluka za spasilačke snage i civilne organizacije, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara Izrael je nastojao da očuva svoje veze sa Moskvom i odbijao da pošalje odbrambenu opremu Kijevu, ali je poslao oko 100 tona humanitarne pomoći i postavio poljsku bolnicu na zapadu zemlje.

Nastojanja da se održi neutralan stav promenila su se tokom proteklih nedelja i Izrael je u aprilu pristao da pošalje šlemove i pancire i optužio Rusiju za ratne zločine, navode izraelski mediji.

Odnosi između Izraela i Rusije su još više narušeni posle izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je Adolf Hitler jevrejskog porekla date u pokušaju da se odbrani invazija kao nastojanje denacifikacije Ukrajine, zemlje čiji je predsednik Volodimir Zelenski, Jevrejin.

Kabinet premijera Izraela Naftalija Beneta je posle toga saopštio da se predsednik Rusije Vladimir Putin izvinio za tu izjavu, a Kremlj nije potvrdio izvinjenje.

Početkom maja je objavljeno kako se očekuje da izraelski zvaničnici podrže Ukrajinu slanjem vojne pomoći, ali na simboličnom nivou i da se još uvek nadaju da će odnosi sa Rusijom ostati netaknuti.

Izrael, kako tvrde diplomatski zvaničnici, neće razmatrati slanje ofanzivnog oružja ni unapredjene odbrambene tehnologije kao što je protivraketni sistem "Gvozdena kupola", već opremu koja može da se isporuči, a da ne izazove krizu u odnosima sa Moskvom.

Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici su posebno naglasili da im je potrebna "Gvozdena kupola".

"Svi znaju da su vaši odbrambeni sistemi najbolji. Definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih Jevreja", rekao je Zelenski u obraćanju parlamentu Izraela u martu.

Izrael je pod pritiskom SAD i drugih zapadnih saveznika da osudu invazije podupre akcijama.

Izraelski odbrambeni izvoz dostigao je rekordan nivo od 11,3 milijarde prošle godine, po nedavno godine objavljenim podacima Ministarstva odbrane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Palestinska novinarka ubijena izraelskom vatrom"
pres, novinari

Istraga u toku

16.05.2022. 07:23

"Palestinska novinarka ubijena izraelskom vatrom"

Međunarodni konzorcijum istražitelja, sa sedištem u Holandiji, objavio je rezultat analize video i audio dokaza sa društvenih mreža koji podupiru iskaze svedoka da je novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh ubijena izraelskom vatrom tokom vojne racije u Dženinu na Zapadnoj obali 11. maja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve