Svet
17.04.2018. 12:08
ekspres

IGRA MAČKE I MIŠA PRED OBALOM SIRIJE: Kako su ruske lovile britanske nuklearne podmornice uoči napada

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dok je uveliko teklo javno optuživanje na relaciji SAD i njeni saveznici na jednoj i Rusije na drugoj, ko je upotrebio hemijsko oružje u Siriji u istočnom Sredozemlju se odvijalo lov između ruskih dizel električnih i britanskih nuklearnih podmornica, uz pomoć američkih protivpodmorničkih aviona.

U danima pred američko lansiranje krstarećih raketa na položaje Sirijske armije, u istočnom Sredozemlju se odvijala prava " bitka" za prevlast. Na tom području osim brodova američke, francuske i britanske mornarice, plovile su i najsavremenije dizel-električne podmornice klase varshavyanka (projekt 636.3, NATO: improved kilo).

https://youtu.be/d7mJocnNnt4

Ruske podmornice koje na Zapadu zbog njihovog malog šuma zovu i “black hole in the ocean” (crne rupe u okeanu), su poslednjih dana kao senke pratile britanske nuklearne podmornice klase astute, koje su bile naoružane krstarećim raketama, objavio je britanski list Sunday Times.

Britanski vojni stručnjaci su navodno praćenje ruskih podmornica klase varshavyanka, koje su bile naoružane torpedima, krstarećim i protivbrodskim raketama označili kao " stvarnu pretnju". U pomoć Britancima pristigli su i američki protivpodmornički avioni Boeing P-8 posejdon, da bi pratili ruske podmornice i zaštitili saveznike.

Nečujne ruske podmornice za prevlast u priobalnim vodama

Ruska Crnomorska flota u svom sastavu ima 6 aktivinih dizel-električnih podmornica klase varshavyanka, koje su počeli da koriste od 2014. godine. Preostale dve koje su u fazi gradnje biće uključene u sastav Pacifičke flote.

Podmornice klase varshavyanka (projekt 636.3, unapređena klasa kilo) imajo dizel-električni pogon i veoma su nečujene (veoma nizak zvučni zapis),a cilj mogu da pogode sa velike udaljenosti, bez da ih otkrije protivnička odbrana. Varshavyanka je unapređena verzija podmornice klase kilo, koja ima ugrađenu najnapredniju podmorničku tehnologiju i povećani borbeni radijus. Podmornica ima deplasama od 3100 tona, pod vodom dostiže brzinu od 20 čvorova i može da se potopi do dubine od 300 m, a posada broji 52 podmorničara. Od naoružanja podmornica poseduje torpeda kalibra 533 mm protivpodmorničke mine i protivbrodske krstareće rakete kalibar 3M54 (NATO: SS-N-27 sizzler). Podmornice  klase  varshavyanka su namenjene pre svega za protivbrodsko i protivpodmorničko ratovanje u priobalnim i plićim vodama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
08.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve