Svet
26.09.2018. 19:10
R.E./Njujork Tajms

IGRA NERAVA NA NEBU IZNAD JUŽNOKINESKOG MORA: Kako su Kinezi presreli američki patrolni avion koji je snimao najvažniju kinesku vojnu bazu

kineski-bombarder.png

Mornarički patrolni avion P-8A " Posejdon" mornarice SAD početkom septembra imao je bliski susret sa kineskim lovcima i preko radija dobijao upozorenje da se udalji od koralnih ostrva Spartli  koje su nekad bile naseljene kornjačama, a danas se tamo nalazi ogromna kineska mornaričko-vazdušna baza za kontrolu Južnokineskog mora.

" Vi ste prekršili našu suverenost i naša prava. Morate da odete iz našeg vazdušnog prostora i držite se podalje od njega" bilo je kinesko upozorenje koje posada patrolnog aviona čula preko radija.

Inače ovo je bilo osmo upozorenje koje su Kinezi poslali jednoj od posada mornaričkog patronog aviona.

Komodor Kris Parčel, komandant eskadrile patrolnih aviona, kaže da su kineska upozorenja postala rutinska tokom četiri meseca koliko je vodio misiju na Južnim kineskim morem.

"Ono što oni žele jeste da mi odemo, a onda oni mogu reći da smo otišli ​​jer je ovo njihova suverena teritorija", rekao je on i dodao:
"To je način pokušaja legitimizacije njihovih tvrdnji, ali je jasno da mi  radimo u međunarodnom vazdušnom prostoru i ne radimo ništa drugačije od onoga što smo radili decenijama".
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
16°C
28.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve