Svet
02.10.2019. 17:20
N. G.

Ili ja, ili ništa!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novi plan za Bregzit britanskog premijera Borisa Džonsona ukratko bi mogao da glasi "uzmi ili ostavi". I sve bi bilo u redu da Džonson ne treba da predloži EU suvisli predlog o napuštanju Britanije do 31. oktobra.

Kao da je već unapred osudio svoju strategiju na propast, Džonson je istakao da je predlog "konstruktivan i razuman kompromis", ali da će se verovatno suočiti sa dubokim skepticizmom lidera EU, koji sumnjaju da Velika Britanija ima izvodljiv plan za izbegavanje provere robe i ljudi koji će prelaziti granicu između članice EU Irske i britanske Severne Irske posle Bregzita.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NEIL HALL

Uz preterani pesimizam, upozorio je i da će doći do ozbiljnih posledica ako Bregzit bude odložen posle 31. oktobra i obećao da neće biti carinskih provera na granici Severne Irske, što je bila jedna od glavnih spornih tačaka tokom razgovora.

"Hajde da završimo Bregzit", rekao je Džonson članovima Konzervativne stranke na godišnjoj konferenciji u Mančesteru, prvoj na mestu premijera države.

"Oni počinju da sumnjaju da u ovoj zemlji postoje snage koje jednostavno ne žele da Bregzit bude uopšte sproveden", rekao je Džonson u govoru koje je prenosila britanska televizije.

Prve reakcije na predlog bile su vrlo kritikujuće - i vlada i opozicione partije u Irskoj odbacile su ga kao nerealan i neostvariv, neprihvatljiv i nezakonit pod britanskim domaćim pravom.

"Ako je ovo konačna ponuda, tada se ništa ne može postići", rekao je jedan zvaničnik EU.

Irska ministarka za evropska pitanja Helen McEntee izjavila je da planovi za Dublin nisu prihvatljivi i izrazila je sumnju da je Džonson iskren u želji da postigne dogovor.

Pročitajte još: Džonson zvao kraljicu da joj se izvini što je ponizio

"Ono o čemu opet pričamo je odabir i izbor određenih delova jedinstvenog tržišta koji bi bili usklađeni u Severnoj Irskoj. Govori o vremenskom ograničenju, koje opet nije prihvatljivo."

A šta zapravo Džonson nudi i kako planira da reši problem granice Severne Irske i Irske?

Britanski premijer je predložio da Britanija napusti EU 31. oktobra sa prelaznim periodom do decembra 2020. godine, što je bio i prvobitni predlog.

Takođe, pitanje irske granice bi se rešilo posebnim predlogom za Severnu Irsku, tako da ona ostane u regulatornom usklađivanju sa EU do 2025. godine, ali izađe iz carinske unije sa ostatkom Velike Britanije.

To bi značilo uvođenje carinske kontrole između Severne Irske i Republike od 1. januara 2021. godine, što je neprihvatljivo  za Dablin i rivale stranke DUI.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve