IMENOVANI NOVI KANIDATI ZA SASTAV KOMISIJE: Mađarskoj ostaje resor proširenja

IMENOVANI NOVI KANIDATI ZA SASTAV KOMISIJE: Mađarskoj ostaje resor proširenja

foto: Shutterstock


Kandidat Mađarske za komesara Oliver Varhelji zadržaće resor proširenja i susedske politike, potvrđeno je u Evropskoj komisji. Portparol imenovane predsednice EK Ursule fon der Lajen potvrdio je da nema promena u podeli resora nakon imenovanja novih kandidata Mađarske, Rumunije i Francuske za sastav buduće Komisije.

“Kandidatu za komesara Oliveru Varheljiju ostaje resor susedstva i proširenja”, kaže portparol Erik Mamer.

Ursula Fon Der Lejen

Oliver Varhelji, dosadašnji ambasador Mađarske u EU, zamenio je nekadašnjeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanjija koji je kao kandidat za komesara odbačen zbog utvrđenog sukoba interesa.

U Evropskom parlamentu najavili su da će se sledeće nedelje kandidati koji su zamenili odbačene Silvi Gular, Rovanu Plumb i Lasla Tročanjija naći pred Odborom za pravna pitanja, a zatim i na saslušanju pred poslanicima.

EPA/STEPHANIE LECOCQ

EPA/STEPHANIE LECOCQ

I nakon zamene kandidata Francuska je zadržala resor unutranjeg tržišta, Rumunija transporta, a Mađarska proširenja. Velika Britanija je jednina zemlja članica koja još nije predložila svog kandidata za komesara u onovom sastavu Evropske komisije koja bi trebalo da stupi na dužnost 1. decembra.

Britanski komesar obavljao bi svoju funkciju sve do izlaska velike Britanije iz EU što je za sada planirano za 31. januar 2020. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar