INFODEMIJA: Kako se lažne informacije šire brže od koronavirusa

INFODEMIJA: Kako se lažne informacije šire brže od koronavirusa

Chinatopix via AP


Svetska zdravstvena organizacija apelovala je na tehnološke kompanije da preduzmu žestoke mere u borbi protiv lažnih vesti o koronavirusu.

Predstavnik SZO je otputovao u Silicijumsku dolinu kako bi direktno razgovarao sa tehnološkim firmama o širenju lažnih informacija. SZO je označio širenje lažnih vesti kao “infodemija”. Više od 1.000 ljudi je umrlo kao posledica epidemije koja je počela u centralnoj Kini, ali se proširila širom sveta.

Endru Petison, menadžer za digitalna poslovna rešenja, za SZO je rekao da se lažne informacije “šire brže od virusa”.

Povezane vesti – Novi skok u broju zaraženih

Jedna od dezinformacija je da se virus proširio jedenjem supe od šišmiša, druga da se može izlečiti belim lukom

Petison je u četvrtak stigao na sastanak tehnoloških kompanija koji se održao u sedištu kompanije Facebook. Ostale  kompanije koje su prisustvovale su Google, Apple, Airbnb, Lift, Uber i Salesforce. Ranije nedelje, održao je razgovore sa Amazonom, u sedištu giganta za e-trgovinu u Sijetlu.

Otkako je izbijanje koronavirusa označeno kao hitno stanje u javnom zdravstvu, knjige o bolesti – za koje je Petison rekao da nisu “zasnovane na nauci” – prodaju se na internetu. SZO je zabrinuta i kada korisnici pretražuju termin koronavirusa na Amazonu, pojavljuju se izlistane maske za lice i sredstva za pojačavanje vitamina C. Vitamin C je naveden kao jedan od lažnih lekova za koronavirus.

AP Photo/Mark Schiefelbein

AP Photo/Mark Schiefelbein

Kompanije za društvene medije već su preduzele neke korake da uklone lažne tvrdnje i promovišu aktuelne informacije. Facebook, Twitter, Youtube i TikTok već usmeravaju korisnike koji pretražuju koronavirus na web lokacije SZO ili lokalnih zdravstvenih organizacija.

U međuvremenu, ljudima koji pretražuju na Google-ovim pretraživačima prikazuju se vesti i saveti za bezbednost.

Petison je rekao da je ovo prilika za kompanije da preispitaju kako se bave dezinformacijama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar