INOVATIVNO I EKOLOŠKI: Japanci grade oblakoder od drveta

INOVATIVNO I EKOLOŠKI: Japanci grade oblakoder od drveta

Foto: YouTube screenshot


Pored Empajer Stejta i Burdž Halifa, titulu jedne od najviših zgrada, mogao bi da ponese i novoplanirani japanski oblakoder, za čiju će se izgrdnju koristiti isključivo drvo!

Japanska kompanija Sumitomo Forestri najavila je da bi izgradnja ove drvene “vavilonske kule” trebalo da bude završena do 2041. godine.

Planirano je da zgrada bude visoka 350 metara, sa 70 spratova iznad zemlje, na kojima će biti prodavnice, kancelarije, hoteli, ali i stanovi sa velikim balkonima gde će se gajiti bašte i cvećnjaci.

“Za izgradnju ovog projekta angažovani su najbolji arhitektonski i građevinski stručnjaci, koji su virtuozi u korišćenju jedinstvene tehnike izgrdnje visokih objekata od drveta, kako bi se ona obezbedila od nepogoda i katastrofa”, tvrde iz kompanije Sumitomo Forestri.

Posebno se ističe da je novi oblakoder rezultat inovativnog procesa izgradnje i da nema negativne posledice po ekološki sistem.

Ipak, iako ova ideja obećava uspeh u borbi protiv zagađenja životne sredine, ostaje da se vidi da li će vizija drvenih oblakodera zaživeti, s obzirom da je Japan jedna od zemalja sa najviše zemljotresa i cunamija na svetu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar