Svet
18.06.2021. 19:05
Tanjug

Giganti pobedili

Ipak nema dečijeg ropstva na farmama kakaa

kakao
Izvor: Shutterstock

Vrhovni sud SAD je presudio da prehrambeni giganti Nestle USA i Kargil ne mogu biti tuženi za dečije ropstvo na afričkim farmama odakle kupuju kakao.

Šestorica muškaraca iz Afrike su tvrdila da su bili žrtve trgovine ljudima i da su prebačeni iz Malija na prinudni rad na farmama kakaa u Obali Slonovače, prenosi BBC.

Grupa muškaraca navodi da obe kompanije koriste praksu trgovine robljem da bi održale niske cene kakaa.

U odluci Vrhovnog suda SAD, koju je potpisao sudija Klarens Tomas, navodi se da, iako su Nestle USA i Kargil obezbedili farmama tehnička i finansijska sredstva, nije bilo dokaza da su poslovne odluke donete u SAD dovele do prisilnog rada muškaraca.

Sudije tog suda su saopštile da je Apelacioni sud pogrešio što je dozvolio da tužba te grupe ide dalje u proceduru, navodeći u obrazloženju da nema osnova za tužbu pošto se zloupotreba dogodila van SAD.

Oko 70 odsto kakaa na svetu proizvodi se u zapadnoj Africi, a veći deo se izvozi u Ameriku. Procenjuje se da 1,56 miliona dece radi na farmama kakaa u Obali Slonovace i Gani, navodi se u izveštaju koji je prošle godine objavilo americko Ministarstvo rada

U svojoj tužbi grupa muškaraca je tvrdila da su bili prinuđeni da rade na farmama kakaa 12-14 sati dnevno. Takođe su naveli da su ih držali pod oružanom stražom dok su spavali, kako bi ih sprečili da pobegnu, i plaćali malo više od onoga koliko im je trebalo za osnovne životne namirnice.

Pomenute kompanije su osudile dečije ropstvo, navodeći da bi slučaj trebalo da se vodi protiv trgovaca ljudima i farmera koji su ih držali u takvim uslovima.

Najnovija presuda je udarac za aktiviste koji se godinama bore sa proizvođačima čokolade.

"Oni su odlučivali o budžetima, oni su odlučivali o planiranju, o poslovnim aspektima - sve te stvari su urađene iz SAD", rekao je Teri Kolingsvort iz advokatske kancelarije koja zastupa pomenutu grupu.

On je najavio da će njegov pravni tim podneti novu tužbu, navodeći da su mnoge odluke koje su Nestle i Kargil doneli u SAD pomogle da se otvori put za prinudni rad dece u Obali Slonovače.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca neke dece
Mlada majka

Najmlađe majke u istoriji

14.05.2021. 09:40

Deca neke dece

Herardo Lina odrastao je u verovanju da mu je Medina sestra. Kada je imao 10 godina, otkrio je istinu. Medina se kasnije udala za izvesnog Raula Hurada i 1972. dobila je još jednog sina. Sa suprugom je živela u siromašnom kraju Perua koji je poznat kao „Mali Čikago“. Nikada nije želela da za medije ispriča svoju životnu priču, a njen sin Herardo je preminuo sa 40 godina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve