IRAK BI DA POMIRI SAD I IRAN Šalje delegacije u Vašington i Teheran

IRAK BI DA POMIRI SAD I IRAN Šalje delegacije u Vašington i Teheran

(AP Photo/Burhan Ozbilici)


Iračke vlasti nameravaju uskoro da pošalju delegacije u SAD i Iran u pokušaju da smire tenzije između dve zemlje, rekao je danas irački premijer Adel Abdel Mahdi.

“Irak će uskoro poslati delegacije u Teheran i Vašington da se založe za smirivanje situacije pre svega u interesu Iraka i regiona uopšte”, rekao je Mahdi na konferenciji za novinare.

Komentarišući to što je u nedelju ispaljena raketa na Zelenu zonu u Bagdadu, na veoma obezbeđen sektor u kojem se nalazi ambasada SAD, samo nekoliko dana po povlačenju dela američkog diplomatskog osoblja iz Iraka, Mahdi je naglasio da Irak neće dozboliti da njegovo tlo postane poprište rata ili odskočna daska za rat protiv neke druge zemlje.

Od jednostranog izlaska Vašingtona iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, u maju prošle godine, i vraćanja ekonomskih sankcija Teheranu posle toga, tenzije između dve zemlje neprestano rastu. Situacija se još više zaoštrila kada je Vašington elitnu vojsku iranskih vlasti stavio na američku listu terorističkih organizacija, zbog navodnih “pretnji” od Irana. To je dovelo do toga da su porasla strahovanja od mogućeg oružanog sukoba.

Jedan neimenovani irački izvor rekao je za Frans pres da bi razgovori između Teherana i Vašingtona mogli da budu organizovani u Bagdadu. Taj izvor je rekao da SAD smatraju da je Irak jedina zemlja koja je sposobna da okupi dve strane za jedan sto.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar