IRAN ISPUNIO PRETNJE: Podiže se nivo obogaćenog uranijuma

IRAN ISPUNIO PRETNJE: Podiže se nivo obogaćenog uranijuma


Iran je saopštio da će od danas njegov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,6 odsto, koliko je dogovoreno nuklearnim sporazumom 2015. godine.

Time je ispunio pretnje koje je ranije izneo ako zapadne sile ne spreče sankcije SAD prema Iranu i dalje, kako ocenjuje agencija AP, povećao napetosti između Teherana i SAD.

Iran je saopštio da će pošto je istekao rok dat zapadnim zemaljama da ispune zahtev Irana i spreče sankcije SAD prema Iranu, Iran povećati obogaćivanje uranijuma kao i da će nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz sporazuma na svakih 60 dana, prenela je agencija Rojters.

Povezane vesti – TRAMP ZAPRETIO IRANU UNIŠTENJEM: Iranske vođe ne razumeju “saosećanje”

Iran je uporno upozoravao Evropu poslednjih sedmica da će početi da smanjuje obaveze preuzete sporazumom, ako ne utiče na SAD da ublaži sankcije Teheranu, zbog kojih je blokirana prodaja iranske nafte u inostranstvu, a visoki zvaničnici su sankcionisani.

Stručnjaci upozoravaju da povećanje obogaćivanja uranijuma i porast zaliha može dovesti do toga da Iran ima dovoljno materijala za pravljenje atomske bombe, a što Teheran kategorički negira tvrdeći da je reč o mirnodopskim svrhama.

Povezane vesti – ZAŠTO JE TRAMP ODUSTAO OD NAPADA: Iran, ne tako lagan zalogaj

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar