Svet
20.05.2024. 09:11
Beta

Tuga i strah

Iran posle vesti o pogibiji predsednika: "Dajemo uveravanja naciji da..."

iran, 20. 5. 2024.
Izvor: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH

Iranska vlada prenela je uveravanje da smrt predsednika te države Ebrahima Raisija nakon pada helikoptera neće dovesti "ni do najmanjeg poremećaja u upravljanju" zemljom. 

"Predsednik iranskog naroda, neumorni radnik... žrtvovao je svoj život za naciju", saopštila je vlada.

"Dajemo uveravanja vernoj naciji, da uz pomoć Boga i podršku naroda neće biti ni najmanjeg poremećaja u upravljanju zemljom", navedeno je u saopštenju. 

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan i drugi zvaničnici pronađeni su mrtvi na mestu pada helikoptera jutros posle višesatne potrage za letelicom u planinskoj oblasti na severozapadu zemlje, javili su prethodno državni mediji.

Helikopter je nestao u nedelju popodne dok je nadletao planinsku i šumovitu oblast u teškim vremenskim uslovima sa kišom i izgubio se u gustoj magli.

Među poginulim su i guverner provincije Istočni Azerbejdžan, glavni imam oblasti, kao i šef obezbeđenja predsednika i tri člana posade.

Olupina je nađena u zoru, a spasioci su ubrzo rekli da nema nikakvog znaka koji pokazuje da su putnici u helikopteru živi, izveštava državna televizija. 

Prema iranskom Ustavu u slučaju smrti ili nemogućnosti predsednika da vrši dužnosti, vođenje zemlje preuzima potpredsednik, u ovom slučaju Mohamad Mokber. Zajedno sa šefovima parlamenta i pravosuđa on nadgleda izbore za novog predsednika u roku od najviše 50 dana, a to uz potvrdu vrhovnog vođe zemlje, koji ima poslednju reč o svim državnim pitanjima u Iranu.

1
Izvor: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve