Svet
06.08.2018. 13:52
R.E./ N1

ISLAMISTIČKA DECA U NEMAČKOJ SU PRETNJA ZA DRUŠTVO: Vrlo mladi se pridružuju džihadu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef nemačke obaveštajne službe upozorio je na to da deca koja rastu u islamističkim porodicama u Nemačkoj mogu da predstavljaju rizik za društvo. Ovo se, pre svega, odnosi na decu iz onih porodica koje su putovale u ratne zone na Bliskom istoku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: YouTube screenshot

Kako je Dojče Vele preneo danas, šef Kancelarije za zaštitu Ustava, Hans-Georg Masens, izjavio je u novom izveštaju koji je prenela Funke medijska grupa, da deca iz islamističkih domaćinstava u Nemačkoj "ne predstavljaju beznačajnu pretnju" .

U dokumentu nemačke obaveštajne službe procenjuje se da je pogođeno oko 300 nemačke dece. Kako se navodi, deca iz nekih od ovih porodica se "od rođenja obrazuju sa ekstremističkim pogledom na svet koji legitimizuje nasilje protiv drugih i degradira one koji nisu deo njihove grupe", navodi se u izveštaju.

Izražava se zabrinutost zbog porodica koje su putovale u ratne zone na Bliskom istoku, kao i onih koje su ostale u Nemačkoj.

Navodi se i  da je tekuća džihadistička socijalizacija dece "alarmantna" i da će predstaviti ozbiljnu pretnju vlastima u godinama koje dolaze.

Političari iz Hrišćansko demokratske unije kancelarke Angele Merkel zbog ovakvih nalaza obaveštajne službe zatražili su da se spusti starosna granica za dozvoljeni nadzor osoba na ispod 14 godina.

"Ovde se ne radi o kriminalizaciji osoba mlađih od 14 godina nego o sprečavanju značajnih pretnji za našu zemlju kao što je islamistički terorizam, koji takođe ima decu za metu", rekao je političar CDU-a Patrik Sensburg za Funke medijsku grupu.

Portparol sestrinske bavarske partije Hrišćanske socijalne unije  rekao je da bi ta mera bila takođe za zaštitu pogođene dece, navodeći da se neke osobe koje putuju u krizne oblasti, Siriju i Irak, pridruže džihadu vrlo mlade.

Ministar unutrašnjih poslova zapadne države Severna Rajna Vestfalija, Herbert Reul, rekao je da su vlastima potrebni odgovarajući instrumenti da mogu da rade s traumatizovanim i nasilnim povratnicima mlađim od 14 godina.

Nemačka država je 2016. spustila starosnu granicu za nadzor sa 16 na 14 godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve