ISLAMSKA DRŽAVA I TALIBANI MOGU DA SLAVE: Tramp naredio povlačenje Amerikanaca iz Avganistana

ISLAMSKA DRŽAVA I TALIBANI MOGU DA SLAVE: Tramp naredio povlačenje Amerikanaca iz Avganistana

Foto: AP


SAD prave planove o povlačenju polovine od 14.000 svojih vojnika koji služe u Avganistanu, navode američki zvaničnici.

To je oštra promena u politici administracije predsednika SAD Donalda Trampa, s ciljem da primora talibane da prihvate pregovore posle više od 17 godina ratovanja, navodi Asošiejted pres.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da bi vojnici mogli da budu povučeni do leta, ali da konačna odluka nije doneta. Nije preciziran ni tačan broj vojnika koji bi trebalo da bude povučen iz Avganistana, ali je navedeno da bi moglo biti izmešteno do polovine ukupnog kontigenta.

Tramp je dugo bio za povlačenje vojnika iz Avganistana, ali ga je dosadašnji ministar odbrane Džejms Matis ubedio da treba da ostanu i vrše pritisak na talibane i bore se protiv ekstremista Islamske države.

Matis je sinoć podneo ostavku, a zvaničnici navode da je insistiranje Bele kuće na povlačenju dela vojnika iz Avganistana bio jedan od ključnih razloga za taj potez ministra odbrane, uz odluku o povlačenju svih američkih vojnika iz Sirije.

Američki zvaničnici najavili su da će Tramp povući svih 2.000 vojnika SAD iz Sirije, pošto je proglasio pobedu nad Islamskom državom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar