ISPLIVALI NOVI TAJNI SNIMCI: Rama dogovara pretnje i kupovinu glasova

ISPLIVALI NOVI TAJNI SNIMCI: Rama dogovara pretnje i kupovinu glasova

Foto: Nemanja Jovanović


Nemački list “Bild” objavio je nove snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako se funkcioneri vladajuće albanske stranke, Socijalističke partije, dogovaraju o pretnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Peškopeja.

U prisluškivanim razgovorima se čuju glasovi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Gjiknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji.

“Prisluškivani razgovori potiču iz “dosijea184″ koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva”, piše novinar Piter Tide.

Povezane vestiNemački Bild pisao o sprezi albanskih vlasti i mafije

Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno.

I u drugim prisluškivanim razgovorima funkcioneri Socijalističke partije zahtevaju kupovinu i manipulaciju glasovima. Odmah posle objavljivanja snimaka, Tužilaštvo za teška krivična dela je najavilo istragu protiv lica koji su izvadili te materijale iz dosijea.

“Tužilaštvo za teška krivična dela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Albanski premijer je tim povodom najavio tužbu protiv nemačkog novinara Pitera Tidea.

Rama je na Tviteru napisao da je odlučio ovo pitanje da pokrene na sudu u Nemačkoj, jer se tamo pravda “ne igra s tajnama jedne istrage, dostojanstvom građana i poštovanjem prema državi“.

“Odlučio sam da ovaj spor vodim u nemačkim sudovima, u toj blagoslovenoj zemlji gde se pravda ne igra s tajnama istrage i gde se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocenljiva vrednost. Ajde da vidimo ko je u pravu”, napisao je Rama, koji je prethodno ove snimke ocenio kao ucenu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar