ISPOD RABA JEZERO PLINA: Zatvoren deo grada, evakuisano 80 ljudi

ISPOD RABA JEZERO PLINA: Zatvoren deo grada, evakuisano 80 ljudi

EPA/ANTONIO BAT


U centru grada Raba na istoimenom hrvatskom ostrvu utvrđeno je prisustvo plina, zbog čega je deo grada zatvoren, a oko 80 stanovnika i turista je već evakuisano. Situacija je i dalje opasna, a koliko će potrajati takvo stanje, teško je proceniti, rekao je komandir vatrogasne službe Rab Milivoje Ličina.

“Radi se čišćenje zemljišta, zaliha nakupljenog plina kroz komunalnu infrastrukturu, to sve pratimo i sigurnosnim metodama možemo samo poboljšati da se taj plin što pre raščisti. Merimo sve vreme”, rekao je Ličina.

On je istakao da je situacija jako opasna i da je plin propan butan dosta opasan i da ima nisku granicu eksplozivnosti. Plin u vazduhu primećen je još u ponedeljak u kasnim popodnevnim satima na području istorijskog gradskog jezgra, a sve se intenziviralo sinoć kada su vatrogasci utvrdili da plina ima u eksplozivnoj koncentraciji i da se ispod gradskog jezgra nalazi “jezero plina”.

Navodi se da su na terenu policija, vatrogasci i lokalna civilna zaštita, a evakuisano je oko 80 ljudi.

“Došlo je do pucanja plinskog cevovoda i kroz tu rupu je plin iscureo u zemlju. Mi ispod gradskog jezgra imamo jezero plina. Uspeli smo da ograničimo kretanje i sad možemo samo da čekamo da priroda odradi svoje i da se ta koncentracija očisti”, naveo je Ličina.

Navodi se da je uži centar Raba ograđen i da celo područje obezbeđuje policija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar