Svet
14.02.2020. 19:42
The Guardian

ISPOVEST SAUDIJCA KOJI JE RATOVAO U BOSNI: Pravio sam bombe za Al Kaidu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Odrastao sam u Saudijskoj Arabiji kao najmlađi od šestoro braće. Do svoje 13 godine sam izgubio oba roditelja: oca u saobraćajnoj nesreći i majku zbog moždane aneurizme. Nedugo nakon što su umrli, 1992. godine, počeo je rat u Bosni.", ovako svoju ispovest za Gardijan počinje Aimen Dean, koji je pravio bombe za Al Kaidu.

U nastavku objavljujemo najzanimljivije delove:

"U večernjim vestima detaljno su počinjena zlodela nad bespomoćnim muslimanima, a novine su hvalile hrabrost Saudijaca koji su krenuli da ratuju zajedno sa njima. Moj najstariji brat predavao nam je o važnosti borbe u odbrani islama, a kada sam saznao da je prijatelj iz detinjstva odlučio da se pridruži bosanskim mudžahedinma, osetio sam da m će mi neko pokazati put.

Otkrio sam da je trening osnažujući. Nekoliko nedelja ranije bio sam štreber koji je živeo u konzervativnoj policijskoj državi. Sada sam bio u kampu za trening, visoko u planinama, držao svoj prvi AK-47. Bilo je opijajuće. Postao sam posvećeni džihadista - kad su pucali na nas, osećao sam adrenalin. Uvek sam bio spreman da umrem. U glavi mi je stajala misao: ovo bi mogao biti dan kada prelazim u večno blaženstvo. Upoznao sam na venčanju nakon rata u Bosni Khalida šeika Mohameda iz Al-Kaide, koji je osmislio 11. septembar. On je strastveno govorio o potrebi da se muslimanski svet oslobodi od američkog uticaja. Ubedio me je da počnem da treniram s njima. Pre isteka godine sreo sam Osamu bin Ladena i položio zakletvu na vernost.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Lajos Soos HUNGARY OUT

Sa samo 19 godina, počeo sam da radim obuku novih regruta kojima je često nedostajalo čak i osnovno znanje islamske teologije i istorije. Mnogi su se upisali samo da bi izbegli strašno siromaštvo u Jemenu. Kasnije sam pravio eksploziv i hemijsko i biološko oružje. Bio sam fascinirana naukom i potisnuo razmišljanje o mogućim posledicama. Mislio sam da će se ove bombe koristiti u američkim vojnim bazama na Bliskom Istoku, a mogućnost civilnih žrtava mi nikada nije pala na pamet.

Kad je do nas 1998. stigla vest o bombardovanju dve američke ambasade u istočnoj Africi, to je bila prekretnica - 200 nedužnih Afrikanaca ubijeno je zato da bismo došli do 12 američkih diplomata. Kada sam pitao vođu al-Kaide kako je to opravdano, spomenuo je 700-godišnju fatvu koja je oprostila ubistvo civila. Osetio sam kako smo izvrtali svoje principe. Nisam više hteo da budem deo toga."

Dean se nakon odluke da istupi iz terorističke organizacije iskoristio planirani zdravstveni pregled kao izgovor za putovanje u Kata. Uhapšen je zbog sumnje da je počinio terorizam i odmah priznao zločine. Prebacili su ga u Veliku Britaniju, gde su ga sedam meseci ispitivali. Kako priznaje, tamo se srušila slika o zapadnjacima kao životinjima koju su mu usadili.

Postao je špijun MI5 i MI6 i sledećih osam godina je putovao između Londona i Avganistana. U Al-Kaidi je nastavio da vodi finansije i pomagao im da se regrutuju u Veliku Britaniju. Umesto toga, prenosio je vredne informacije i dostavljao MI6 nacrte uređaja za raspršivanje smrtonsonih hemijskih agenasa.

Međutim, 2006. magazin Time je objavio da je u Al Kaidi špijun koji radi za MI6. Na kraju je uspeo da pobegne u Veliku Britaniju, a pre tri godine službe bezbednosti su otkrile zaveru protiv njega koju je organizovala Al-Kaida.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve