Svet
08.04.2021. 15:01
Tanjug

Na protsetu u

Ispred zgrade vlade dimne bombe, baklje i prozivka Abazovića

w_56365865.jpg

Na protsetu u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, bliskom DPS Mila Ðukanovića, uobičajeno su bačene dimne bombe i zapaljene baklje, a skandiralo

Na protsetu u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, bliskom DPS Mila Ðukanovića, uobičajeno su bačene dimne bombe i zapaljene baklje, a skandiralo se protiv potpredsednika vlade Dritana Abazovića i njegovog građanskog pokreta URA.

Okupljni su pevali "Imala je URA rašta, izdaja se ne prašta", "Izađi Dritane, izađi mala", "Petroviću, samo reci, letećemo kao meci!", "Kralj Nikola na umoru, blagosilja Crnu Goru".

Podgoričke Vijesti su prenele da je sa sednice vlade privremeno povučena Odluka o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, da bi se, kako se navodi, pre toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo.

Premijer je ranije najavio Odluku o izmjeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

Plan MUP-a je bio, kako je ranije objavljeno, da svi građani koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su to mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u ovoj državi.

Protiv ove odluke su organizoat današnjeg protesta Patriotsko-komitski savez i najuticajnija ooziciona DPS Mila Ðukanovića, koji smatraju da je reč o planiranom "demografskom inženjeringu".

Ovom odlukom Vlade Crne Gore je, prenose mediji, predviđeno da Crna Gora može dobiti još 13 do 15 hiljada glasača koji imaju privremeni boravak, a sada su uglavnom državljani Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Pripremljen je, takođe, i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta, koji bi za posledicu imao oduzimanje biračkog prava oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore.

Okupljeni, koji nose crnogorske simbole, su pokušali da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade vlade, pišu podgoričke Vijesti.

Vređali su policajce, vikali im "banda izdajnička" i "izdaja" i gađali ih jajima.

Protest je organizovn uprkos epidemiološkim merama među kojima je zabrana međugradskog saobraćaja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve