Svet
22.08.2018. 13:01
R.E./Politika/Tanjug

ISTOPILO SE BOGATSTVO ZA NEDELJU DANA: Porodica Beneton zbog rušenja mosta u Đenovi izgubila 2 milijarde dolara

screenshot_142.png

Imovina porodice Beneton, jedne od najbogatijih u Italiji, za samo nedelju dana istopila se za dve milijarde dolara zbog katastrofe u Đenovi kada je rušenje mosta Morandi odvelo u smrt 43 ljudi.

Edicione Holding u vlasništvu Benetona poseduje trećinu deonica kompanije Atlantija, čija je podružnica Autostrada koncesionar kobnog mosta. Radi se o pojedinačno najvećem ulaganju Benetona, koje čini više od trećine njihove imovine od 13,3 milijarde dolara, prema podacima „Blumbergovog” indeksa milijardera.

Nakon tragedije u Đenovi i vladinih pretnji da će Autostradi uzeti koncesiju i debelo je kazniti, cena akcija Atlantije, kako piše poslovni dnevnik, potonula je 26 odsto na najniži nivo u četiri godine.

Inače, Benetoni su ponudili pomoć porodicama žrtava i podržali sanaciju saobraćajnica oštećenih u rušenju mosta.

Pored toga, Autostrada je osnovala fond od 500 miliona evra za odštetu porodicama nastradalih i obnovu infrastrukture. Iako su najpoznatiji po tekstilnoj industriji, taj segment čini tek desetinu ulaganja porodice Beneton.

Osim akcija Atlantije, Edicione holding drži ukupno 9,3 milijarde dolara vredne akcije kompanija listiranih na berzi. Između ostalog, poseduju 29,9 odsto deonica španskog telekoma Celneks, te tri odsto udela u osiguravajućoj kući Đenerali.

Raznovrsna ulaganja dovela su Benetone među najbogatije italijanske porodice. Od njih je bogatija samo porodica Ferero, kao i osnivač Luksotike Leonardo del Vekio.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
15.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve