Svet
18.12.2018. 13:52
R.E./Beta

ISTORIJSKA ODLUKA JAPANA PRVA POSLE KRAJA DRUGOG SVETSKOG RATA: Počinje gradnja nosača aviona, ukinuta zabrana duga 73 godine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Japanska vlada je danas odobrila petogodišnji plan za odbranu koji uključuje i nabavku dva nosača aviona, prvi put od kraja Drugog svetskog rata.

Tokio takav pristup pravda sve većim vojnim prisustvom Kine u regionu.

Dva broda, prvobitno namenjena helikopterima, biće modifikovana da bi se omogućili i kratki uzleti i vertikalna sletanja aviona.

Iz ministarstva odbrane je saopšteno da ti brodovi neće imati sve kapacitete konvencionalnih nosača aviona, pre svega jer avioni neće biti stacionirani na njima.

Japanska vlada za narednu deceniju planira nabavku 42 stelt aviona kompatibilna s tim brodovima, a najizgledniji je F-35B, kao i kupovinu 105 aviona F-35A, što će donekle zadovojiti zahtev predsednika SAD Donalda Trampa za smanjivanjem američkog deficita u trgovini s Japanom.

Japan već ima dobro naoružanu vojsku od oko 250.000 ljudi.

Petogodišnji plan za odbranu, koji obuhvata i mere sajberbezbednosti i svemirskog osmatranja, predvidja troškove od 27.470 milijardi jena (oko 215 milijardi evra) do marta 2024.

Premijer Šinzo Abe i njegovi saradnici smatraju da su Japanu potrebne efikasnije mere u pogledu "veoma zabrinjavajuće" pretnje koju, prema njihovom mišljenju, predstavlja širenje pomorskih i vazdušnih aktivnosti Kine u Aziji, kao i Severna Koreja.

Opozicija tvrdi, a vlada negira, da je jačanje vojnih kapaciteta samo jedan od koraka ka ukidanju člana devet japanskog ustava, kojim se ta zemlja odriče rata kao sredstva spoljne politike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve