ISTORIJSKI “ČAS” ŠEFA BRITANSKE DIPLOMATIJE: Džonson uporedio Rusiju sa Spartom

ISTORIJSKI “ČAS” ŠEFA BRITANSKE DIPLOMATIJE: Džonson uporedio Rusiju sa Spartom

Foto: YouTube screenshot


U intervjuu za Sandej Tajms, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson pozvao se na Tukididovu istoriju Peloponeskog rata, uporedivši Rusiju sa Spartom.

Džonson je rekao da su Atina i njena demokratija, kultura i civilizacija pandan SAD i Zapadu, dok je Rusiju uporedio sa “zatvorenom, opakom, militarističkom, i antidemokratskom Spartom”.

On je dodao da je u odnosima između Rusije i Zapada došlo do “trenutka nade i promena” kada je pao Berlinski zid, ali da zbog sadašnje krize u odnosima to vreme izgleda kao “apsolutna iluzija”.

Na Džonsonovu izjavu odreagovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova:

– Poređenje nije tačno. Ne čak ni zato što Rusija nikad nije bila ”militaristička” zemlja, za razliku od evropskih zemalja. Suština u razlici između Atine i Sparte bila je oligarhija kao osnovna stuktura ove druge. Ne mislim da je moguće zamisliti ikakavu veću oligarhiju od Velike Britanije – napisala je Zaharova na svom Fejsbuk nalogu.

Ipak, ona je saglasna sa jednom Džonsonovom paralelom, da je rat između Atine i Sparte oslabio klasičnu Grčku, što su iskoristili Persijanci i Makedonci. Današnje nesuglasice koje je “posejao i aktivno gaji Zapad” slabe samu zapadnu civilizaciju i čine je ranjivom pred pretnjama.

Zaharova je dodala da igra “neozbiljnih istorijskih poređenja”, sličnih onima koje je povukao Džonson, može da ga odvede još dalje, te da jednog dana, kako je rekla, “on tako kreativan i izvanredan, vidi u svojoj zemlji, na primer, ostrvo Lezbos”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar