ISTORIJSKI DOGOVOR: Pobednička opozicija Crne Gore potpisala sporazum

ISTORIJSKI DOGOVOR: Pobednička opozicija Crne Gore potpisala sporazum

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC


Nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne, pišu Vijesti.

Lideri koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje vlade, Sporazum su potpisali juče.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

Shutterstock

Shutterstock

“Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne”, piše u Sporazumu.

Povezane vesti – Hod po ivici britve

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

 EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru, saopštio je nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić.

“Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas”, rekao je Krivokapić.

Povezane vesti – ABAZOVIĆ: Nisam adresa za veštačko disanje Ðukanoviću

“Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na veeru, naciju, politiku… Želimo da poštujemo sva prava a pogotovo ono esencijalno – njegovu slobodu”, rekao je Krivokapić koji se potom osvrnuo i na zakon o slobodi veroispovesti.

“Poštujući evropske stanarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donet taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS hteo da prikaže, već je pitanje druge stavke a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promenimo”, kazao je Krivokapić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar