ISTORIJSKI SASTANAK: Tramp prihvatio poziv Kim Džong-una, ali ostaju sankcije Severnoj Koreji

ISTORIJSKI SASTANAK: Tramp prihvatio poziv Kim Džong-una, ali ostaju sankcije Severnoj Koreji

Foto: YouTube screenshot


Severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa na sastanak, a Tramp je rekao da će prihvatiti poziv, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje, javlja BBC.

Južnokorejski zvaničnici u Vašingtonu, koji su objavili da bi dvojica lidera mogla da se sastanu već u maju, usmeno su preneli Kimovu poruku Trampu i poručili da je severnokorejski lider “posvećen denuklearizaciji”.

Šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbednost Čung Eui-jong, koji se ranije ove nedelje sastao s Kimom u Pjongjangu, obavestio je novinare o planiranom sastanku nakon razgovora s Trampom u Beloj kući.

Severna Koreja još nije izdala nikakvo zvanično saopštenje o aktuelnom razvoju događaja. Američki predsednik potvrdio je na svom nalogu na Tviteru da će se sastati s Kimom do maja.

“Sastanak je u planu”, napisao je Tramp. Tramp je naveo da je došlo do “velikog napretka”, ali da će sankcije Severnoj Koreji ostati.

Portparolka Trampa Sara Sanders rekla je da će se mesto i vreme sastanka dvojice lidea biti naknadno utvrđeni.

Nijedan američki predsednik nikada se nije sastao sa liderom Severne Koreje.

SAD i Severna Koreja nemaju čak ni formalne diplomatske odnose, navela je agencija AP.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in smatra da bi sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una mogao da dovede do toga da se Pjongjang odrekne svog programa nuklearnog naoružanja, izjavio je danas portparol Muna Kim Eui-Kjeom.

Mun je planirani sastanak dvojice lidera nazvao “istorijskom prekretnicom”, koja će “poslati na pravi put” denuklearizaciju Korejskog poluostrva, navodi se u saopštenju koje je pročitao Munv portparol, prenosi AP.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar