Svet
30.06.2019. 11:21
R.E./Tanjug/BBC

ISTORIJSKI SUSRET: Tramp ušao u Severnu Koreju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Donald Tramp i Kim Džong Un sastali su se u demilitarizovanoj zoni na granici Severne i Južne Koreje. Nakon kratkog rukovanja Tramp je prešao granicu i napravio nekoliko koraka na teritoriji Severne Koreje što nijedan američki predsednik nije uradio do sada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Susan Walsh)

Obraćajući se novinarima Tramp je rekao da je to bio "istinski istorijski trenutak" i da je "ponosan što je prešao linuju između dve Koreje, dok je Kim Džong Un rekao da je sastanak simbol "odličnog" odnosa njega i Trampa, prenosi BBC.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskaz volje da se eliminišu svi "nesrećni događaji iz prošlosti i otvori nova budućnost".
Takođe severnokorejski lider je dodao da je bio iznenađen kada je dobio poziv za sastanak od predsednika Trampa u subotu.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta, susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Susan Walsh)

Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Severne Koreje u SAD, a moguće i u Belu kuću.

"Odmah bih ga pozvao", rekao je Tramp, na šta se Kim nadovezao rekavši da će mu biti čast da američkog predsednika pozove u severnokorejsku prestonicu Pjongjang "u pravo vreme".

Ovo je treći susret dvojice lidera, koji podstiče nadu u nove pregovore kojima bi se obustavio nuklearni program Pjongjanga, javio je Rojters.

President Trump, with Kim Jong Un, becomes first US president to step into North Korea pic.twitter.com/Xw1oUaFxym

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve