ITALIJA – DAN 59: Preminulo 812 ljudi; Rekordan broj izlečenih

ITALIJA – DAN 59: Preminulo 812 ljudi; Rekordan broj izlečenih

Martina Paponeti, medicinska sestra u bolnici u Bergamu. Uslikana na kraju smene Foto: AP Photo/Antonio Calanni


Broj preminulih od korona virusa u Italiji povećao se za 812, na 11.591, saopšteno je danas u Rimu. Broj novih slučajeva infekcije COVID-19 veći je za 4.050, što je najmanje još od 17. marta, a sada je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 101.739, prenosi Rojters.

Ukupno se oporavilo 14.620 pacijenata.

Italija, u kojoj je prvi slučaj registrovan još 29. januara, zemlja je u kojoj je registrovano najviše smrtnih slučajeva od korona virusa, više od trećine slučajeva u celom svetu. Najveći broj smrtnih slučajeva u Italiji bio je u petak, kada je umrlo 919 ljudi.

Claudio Furlan/LaPresse via AP

Claudio Furlan/LaPresse via AP

Epidemiolozi navode da je broj zaraženih u Italiji pet do 10 puta veći od zvaničnog broja inficiranih, ali da se to ne vidi jer se na koronavirus testiraju jedino ljudi s teškim simptomima.

Blokade i stroge mere koje su u Italiji primenjene u poslednje dve nedelje trebalo bi da dovedu do stabilizovanja epidemije korona virusa, ali biće potrebno budno praćenje, izjavio je izvršni direktor programa za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Majk Rajan.

Pročitajte još: Le Pen – Legitimno pitanje da li je virus potekao iz laboratorije

“Nadamo se da su Italija i Španija skoro tu, ali virus se neće sam po sebi povući, treba ga smanjiti putem javnih zdravstvenih napora, rekao je Rajan na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Govoreći o Italiji, on je rekao da bi trebalo da vidimo stabilizaciju.

Slučajevi koje danas vidimo odražavaju izloženosti od pre dve nedelje, istakao je Rajan.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar