ITALIJA STALA: Minut ćutanja i “Rekvijem” na državnoj televiziji

ITALIJA STALA: Minut ćutanja i “Rekvijem” na državnoj televiziji

EPA-EFE/ANDREA FASANI


Tačno u podne danas je minutom ćutanja u svim opštinama u Italiji odata pošta svima koji su preminuli od koronavirusa u toj zemlji.

U reportaži Tanjugovog dopisnika iz Trsta navodi se da je Vlada Italije najavila produženje mera ograničenja za još dve sedmice, ali sve je više onih kojih žele da znaju kada se može očekivati kraj karantina.

Načelnici opština stali su danas ispred svojih opština, sa italijanskom zastavom na pola koplja, u znak žalosti, i u tišini izrazili solidarnost sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije, u znak podrške zajednicama koje plaćaju najvišu cenu epidemije kao i u čast zdravstvenih radnika koji su u prvim redovima borbe protiv koronavirusa.

EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI BT

EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI BT

Italijanska Radio televizija učestvovala je tim povodom i emitovala “Rekvijem” Đuzepea Verdija.

Einaudi Institut za ekonomiju i finansije (Eief) objavio je studiju sa prognozom kada se može očekivati kraj mera preduzetih za suzbijanje epidemije koronavirusom, a na osnovu istraživanju, koiji se zasniva na podacima koje sakuplja Civilna zaštita, “nulti nivo zaraze”, to jest datum kada se može očekivati da više ne bude zaraženih bi mogao biti 5, 9. ili 16. maja.

Prognoza se odnosi generalno na celu Italiju, ali potpisnici studije upozoravaju da će kraj karantina za različite italijanske pokrajine biti različitog datuma, a zavisiće od toga kada se su se pojavili prvi zaraženi od koronavirusa.

Kineska delegacija od trinaest stručnjaka posetila je neke bolnice u severnoj Italiji. Šef delegacije profesor Kiu Junging ocenio je da su bolnice često stare i slabo opremljene. Sugerisao je da se zaraženi utvrđuju pre nego sto budu hospitalizovani, a da u bolnice, prema njegovim rečima, treba smeštiti ne samo one sa izrazitim znacima obollenja, već i asimptomatičke osobe.

EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Po njegovom mišljenju neophodno je sprečiti eksploziju “nevidljivih pacijenata”, onih koji su kod kuće ili koji su asimptomatski. Bolesni moraju biti presretnuti, to jest rano otkriveni, smatra kineski epidemiolog.

“Da bi se zaustavila epidemija neophodna je kolektivna blokada svih aktivnosti, zalihe hrane dostavljati po delovima grada ili u blokove zgrada, kao što je to učinjeno u Kini. Neophodna je stroga kontrola širenja zaraze, jer u protivnom slučajevi obolelih nikada se neće prestati”, rekao je profesor Jungjing.

Po njegovom mišljenju nivo zaštite u Italiji je sigurno niži od kineskog. Medicinsko osoblje nije dovoljno zaštićeno, a obične maske nisu dovoljna zaštita.

“Bolest poput ove zahteva teška zaštitna odela, koja sam po sebi čine posao lekara fizički još napornijim. Takođe potrebno je i više osoblja, bar za trećinu od sadašnjeg broja, lekarima koji rade osomočasovne smene treba obezbediti zamenu. Ne možete očekivati od lekara da rade osam sati, morate to spustiti na 4 najviše 6 sati. Ovo je vanredna situacija, i nijedna bolnica, čak ni najmodernija, ne može odoleti ogromnom prilivu pacijenata, kao što se to događa u Italiji”, savetuje kineski epidemiolog.

Šta se može naučiti iz grešaka?

O tome je Harvard Biznis rivju, časopis slavnog američkog univerziteta, objavio analizu.

Prema američkim naučnicima, neki aspekti krize – počevši od vremena – bez sumnje se mogu pripisati jednostavno lošoj sreći.

U ranoj fazi eidemije u Italiji pretnja koronavirusom nije shvaćena ozbiljno. Navode primer nekih italijanskih političara koji su krajem februara, kada se epidemija već uveliko širila, organizovali kontra-akciju.

Pročitajte još: Panika u Njujorku raste

Sastali su se na aperitivu pod nazivom “Milano se neće zaustaviti”, izljubili se, rukovali i nazdravili, a samo deset dana kasnije neki od njih, su bili pozitivni na koronavirus.

Studija završava s dve sjajne lekcije koje bi trebalo naučiti iz talijanskog slučaja: pre svega, nema vremena za gubljenje, s obzirom na eksponencijalno širenje virusa i mere bi trebalo provesti što pre i to na sistematski način, a ne budu postepeno.

Druga lekcija je da će za efikasan pristup Covid-19 biti potrebna ratna mobilizacija – kako u pogledu veličine ljudskih i ekonomskih resursa koji će se morati ukljuciti, tako i zbog ekstremne koordinacije koja će biti potrebna u različitim delovima zdravstva, i javnog i privatnog.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar