Svet
14.08.2018. 18:05
R.E./BBC

(VIDEO) KRICI NA ITALIJANSKOM MOSTU SMRTI

ddac9529.jpg
Izvor: Vigili Del Fuoco /

"Upomoć, upomoć, blagi Bože", čuli su se krici na snimku koji je ubeležio trenutak pada mosta u blizini Đenove, poznatog kao Morandijev most. Ova građevina, srušila se danas, i to odmah nakon što je grom udario u nju! Dramatična nesreća je odnela najmanje 22 života, među kojima je i jedno dete, tvrde italijanski mediji i policija, a prenosi Rojters.

Preko 12 metara mosta se urušilo oko pola dvanaest, pod udarima jake kiše i nevremena, a izgleda da je za katastrofu bio odgovoran jedan jedini udar groma, koji je oborio ovu građevinu u ambis dubok 90 metara:

 (Luca Zennaro/ANSA via AP) (Luca Zennaro/ANSA via AP)

"Bilo je tek nešto iza 11:30 časova, kada je grom pogodio most i videli smo kako je krenuo da se ruši", ističe svedok Pjetro M, a prenosi Ansa.

Ovaj most je inače sastavni deo magistralnog puta A10, tako da je saobraćaj na njemu izuzetno prometan, i u trenutku rušenja povukao je za sobom sva vozila koja su se na njemu nalazila.

Jedan od svedoka za italijanski "Skaj njuz", ističe kako se u trenutku pada mosta na njemu nalazilo najmanje oko devet vozila, i da su ona trenutno smrskana ispod ruševina, što predstavlja pravi apokaliptični prizor. Ipak, novije fotografije pokazuju da je jedan kombi uspeo da se održi balansirajući na ivici mosta koja se nije srušila. Most nije oštetio samo vozila koja su pala sa njim, već i ona koja su se nalazila ispod, kao i okolne zgrade, ističe jedan od fotografa na mestu zločina, a prenosi BBC.

Mnogi ljudi su još zarobljeni pod ruševinama, a za sada spasilačke ekipe su uspele da hospitalizuju petoro ljudi, koji se nalaze u vrlo lošem stanju, kao i da ispod ruševina izvuku dve osobe, za koje se tvrdi da su još uvek u životu. Procenjuje se da će broj žrtava biti veći kada se raščiste ruševine.

Italijanski zvaničnici navode da je ova nesreća istinska katastrofa epskih proporcija i "ogromnih razmera", a kako Rojters prenosi, ministar saobraćaja, Danilo Tonineli, upozorio je da je ovaj nemio događaj "ogromna tragedija", dok je italijanska novinska agencija Adnkronos, izvestila kako je šef lokalne zdravstvene ustanove priznao da ima "na desetine mrtvih".

Ipak, iako postoje tvrdenje da su slaba konstrukcija i žestoko nevreme pravi uzrok tragedije, ovaj most, izgrađen još 1960. godine, predstavljao je jednu od spojnica Italije i Francuske obale, i kao takav, bio je vrlo dobro održavan. Imajući u vidu tu činjenicu, nepotvrđeni izvori tvrde kako je za ovu katastrofu zapravo odgovoran napad terorista.

(Luca Zennaro/ANSA via AP) (Luca Zennaro/ANSA via AP)

"Nije prihvatljivo da tako važan most nije bio čvrsto izgrađen, i da je sklon rušenju", izjavio je zamenik ministra saobraćaja, Edoardo Riksi, a prenose mediji. Akcije "Atlantie", firme odgovorne za uređenje puteva i održavanje mostova u Italiji su momentalno pale za 6,3 procenta, čim su vesti o tragediji projurile kroz Italiju.

 

POGLEDAJTE DRAMATIČAN SNIMAK TRAGEDIJE U ITALIJI:

https://youtu.be/LRVEsL6aPlQ

NE PROPUSTITE:

EPILOG RUŠENJA VIJADUKTA U ĐENOVI: 11 MRTVIH, PETORO POVREĐENIH

(FOTO) JEZIVI SNIMCI SRUŠENOG VIJADUKTA U ĐENOVI

(VIDEO) HOROR U ĐENOVI: Srušio se most, ima na desetine mrtvih

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
20°C
15.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve