Svet
13.11.2020. 11:00
Tanjug

Ivo Sanader osuđen na osam godina zatvora

w_50604414.jpg
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader proglašen je danas krivim i osuđen je nepravosnažno na osam godina zatvora za izvlačenje novca iz marketinške firme Fimi Media

HDZ je u ovom slučaju proglašena odgovornom za korupciju.

U presudi se, između ostalog, navodi da je Sanader, nekada premijer i predsednik HDZ, sa svojim saradnicima Barišićem i Pavoševićevom, organizovao grupu ljudi za počinjenje krivičnih dela.

Navodi se da je u vremenu od 2005. do 2009. u nameri pribavljanja imovinske koristi, Sanader naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama.

EPA/STR EPA/STR

Deo tog novca Sanader je, dodaje se, zadržao za sebe, a osam miliona kuna iskorišteno je za finansiranje HDZ-a.

"Od 24 milijuna kuna, osam je otišlo u HDZ, deo je dat Sanaderu za put u SAD i odela", pročitala je sudija.

U osam godina izrečene zatvorske kazne Sanaderu će biti uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru.

Inače, ni Sanader kao ni ostlai optuženi nisu prisustvovali suđenju.

Sanader se nalazi na banjskoj rehabilitaciji.

HDZ kažnjena sa 3,5 miliona kuna

Vladajuća Hrvatska deokratska zajednica (HDZ), čiji je predsedik bio danas osuđeni Ivo Sanader, kažnjena je presudom Županijskog suda u Zagrebu sa 3,5 miliona kuna (jedan evro je oko 7,5 kuna), a biće im oduzeto 14,5 miliona kuna.

Nekadašnji blagajnik HDZ-a Mlden Brešić, kao Sanaderov saradnik, osuđen je na dve godine i 10 meseci zatvora, a Branka Pavošević kažnjena je s ukupno godinu dana i četiri meseca zatvora.

Deo novca HDZ već je blokiran i reč je o dva miliona kuna i 300.000 evra, što će nakon pravosnažnosti presude biti prebačeno na državni budžet.

EPA/ANTONIO BAT EPA/ANTONIO BAT

HDZ-u ostaje za platiti još nešto više od 10 miliona kuna.

Nevenka Jurak ostvarila je nešto više od 2,5 miliona kuna nezakonite koristi, kaže sud, a presudom će i taj novac biti oduzet.

U obrazloženju presude se navodi da je Fimi media nezakonito zaradila 11,9 miliona kuna i taj iznos će takođe biti oduzet nakon pravosnažnosti presude.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
24.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve