Svet
28.01.2024. 17:40
Beta

Glasanje u Sobranju

Izabrana prelazna vlada Severne Makedonije premijera Talata Džaferija

1
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Sobranje Severne Makedonije izabralo je prelaznu vladu za sprovođenje predstojećih izbora, premijera Talata Džaferija (DUI).

Za je glasalo 65 poslanika, a tri protiv u parlementu sa 120 mesta, dok su poslanici najveće najveće opozicione partije VMRO DPMNE, koja u toj tehničkonj vladi ima dva ministra i tri dopunska zamenika ministara, napustili salu pre glasanja.

Posle svečane izjave ministara prelazne vlade premijer Talat Džaferi rekao je da ​"još jednom može da potvrdi da sa divljenjem, čistom savešću i punom odgovornošću preuzima zadatak koji su mi građani poverili preko svojih predstavnika".

"Ostajem dosledan da će rad vlade biti transparentan, odgovoran, pre svega pred  građanima i njihovim predstavnicima, u interesu dobrobiti građana i napretka države", istakao je Džaferi, prvi Albanac na funkciji predsednika Vlade Severne Makedonije.

Poslanik VMRO DPMNE Antonio Milošoski je, na početku sednice, najavio je da ta partija neće glasati za vladu Džaferija zato što "nije zakonski da premijersko mesto dobije partija koja ima manji broj poslanika" i jer "premijersko mesto u Makedoniji ne treba da dobije partija koja se povezuje sa najvećim brojem skandala sa visokom korupcijom".

Za mandatara prelazne vlade Džaferija je predložila najveća stranka vladajuće kolicije SDSM dosadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi, pripada to mesto.

1
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Na svojim mestima u vladi Talata Džaferija ostaće svi ministri iz koalicione vlada SDSM i DUI Dimitra Kovačevkog, osim ministra unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike koje dobija opoziciona VMRO DPMNE, kao i tri dopunska ministra -  za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Prvi zamenik premijera će, po najavama, biti vicepremiier za evropske poslove Bojan Maričić (SDSM), umesto Artana Grubija (DUI), koji ostaje ministar za politički sistem i odnose među zajednicama.

Ovo je treća prelazna ili tehnička vlada u Severnoj Makdoniji od 2016. godine. Premijer prve tehničke vlade 2016. bio je Emil Dimitriev (VMRO DPMNE), a druge 2020. Oliver Spasovski (SDSM).

1
Izvor: EPA / Georgi Licovski

U Severnoj Makedoniji se 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamenika ministara – za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Parlamentarni izbori će biti 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsednika Severne Makedonije biće održan u sredu 24. aprila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve