APEL SIRIJSKE VLADE: Izbeglice, vratite se kućama – pobili smo teroriste

APEL SIRIJSKE VLADE: Izbeglice, vratite se kućama – pobili smo teroriste

YouTube


Vlada Sirije je pozvala izbeglice da se vrate nazad u svoju zemlju, uz obećanje da je problem “terorista” uspešno rešen. Iako je sirijska vlada do sada često pozivala izbeglice da se vrate, koristeći televiziju i internet, ovo je prvi put da je uputila formalni apel izbeglicama.

Ovaj apel, upućen juče, prvi put posle sedam godina pokazuje da je sirijska vlada uspela da povrati nešto od svog samopouzdanja.

Sirijske oružane snage u saradnji sa vladom i zahvaljujući podršci Rusije i Irana, nedavno su preuzele veliki deo glavnog grada, Damaska, i trenutno dalje delanje usmeravaju ka jugu Sirije, gde se veruje da su Ujedinjene nacije stacionirale 270 000 ljudi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije dao komentar povodom ovog događaja, niti je, na zahtev Švedske i Kuvajta, komentarisao napade i loše humanitarne uslove na jugu Sirije.

Vlada trenutno kontroliše oko 61 procenat sirijske teritorije, što je velika promenu u odnosu na proteklu godinu, kada je pod njenom upravom bilo svega 17 procenata teritorija.

Procenjuje se da je više od pet i po miliona izbeglica napustilo svoju domovinu, i veruje se da je mnogo njih još uvek u nemogućnosti da se vrati svojim domovima, budući da se plaši osvete vlade, ili da bi ih mogli prisilno poslati u vojsku.

I dok je sirijska vlast širila svoj poziv izbeglicama, Pjer Krahenbul (Pierre Krahenbuhl), generalni komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice iz Palestine, posetio je izbeglički kamp Jarmuk, koji je otrgnut od terorista u maju i trenutno je u izuzetno lošem stanju, čemu su doprineli ratno razaranje, ali i smanjenje američkih humanitarnih fondova namenjenim izbeglicama.

“Uništenje u Jarmuku se ne može porediti ni sa čim što sam ja video u toku dugih godina svog humanitarnog rada u zaraćenim zonama”, istakao je Krahenbul.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar