IZBORI OD KLJUČNOG ZNAČAJA: Građani Irana danas izlaze na glasanje

IZBORI OD KLJUČNOG ZNAČAJA: Građani Irana danas izlaze na glasanje

Office of the Iranian Supreme Leader via AP


Državljani Irana glasaju na parlamentarnim izborima u toj zemlji, na kojima se izlaznost smatra ključnom merom podrške iranskom rukovodstvu u vreme kada se ekonomija suočava sa pritiskom sankcija koje su dovele do diplomatske izolacije zemlje.

Iranska državna televizija javila je da je glasanje počelo u 5.30 časova po srednjoevropskom vremenu i da bi trebalo da traje ukupno deset časova.

U Iranu je registrovano oko 58 miliona građana koji imaju pravo da glasaju na parlamentarnim izborima.

Rojters ocenjuje da se, pošto je diskvalifikovano više hiljada kandidata u korist tvrdokornih političara, lojalnih vrhovnom lideru ajatolahu Aliju Hamneiju, ne ocekuje da će glasanje uticati na loše odnose Irana i SAD.

Iransko rukovodstvo i državni mediji pozvali su birače da izađu na izbore, pri čemu su neki od njih to nazvali “verskom dužnošću” glasača.

SAD su uvele sankcije članovima Saveta straže ustava i Odbora za nadzor izbora zbog toga što je nekim kandidatima zabranjeno učešće na izborima.

Savet straže je, kako bi osigurao dominaciju tvrdokornih političara, diskvalifikovao 6.850 umerenih političara i vodećih konzervativaca čime je glasačima ostavio mogućnost da mahom biraju između tvrdokornih i umerenih konzervativaca, lojalnih Hamneju.

Uz sve veću izolaciju s kojom se Iran suočava na svetskoj pozornici i nezadovoljstvo u zemlji zbog ekonomskih poteškoća, analitičari izbore vide kao referendum o načinu na koji se lideri bave političkom i ekonomskom krizom u zemlji.

Za Hamneija, velika izlaznost predstavlja bi znak Vašingtonu da se Iran nije pokoren sankcijama i ubistvom generala Kasima Sulejmanija, ubijenog u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar