Svet
15.05.2022. 14:47
Beta

Parlamentarni

Izbori u Libanu (FOTO)

Izbori u Libanu15. 5. 2022.
Izvor: BETA/ AP / Hussein Malla

Biračka mesta su otvorena širom Libana na prvim parlamentarnim izborima otkako su mnogobrojne krize potresle tu malu mediteransku zemlju.

Pravo glasa ima 3,9 miliona Libanaca, glasanje traje do 19 sati po lokalnom vremenu, a rezultati se očekuju u ponedeljak.

Velika većina od 128 poslaničkih mandata, kako se procenjuje, ostaće u rukama istih partija koje dominiraju političkom životom u Libanu već više od tri decenije, navodi Frans pres.

Na prethodnim izborima 2018. godine proiranski šiitski Hezbolah osvojio je većinu u savezništvu sa strankama predsednika parlamenta Nabiha Berija i predsednika Mišela Auna.

Samo jedan nezavisni kandidat ušao je u parlament pre četiri godine, ali je dao ostavku dve godine kasnije posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci za koju su okrivljeni nemar države i korupcija.

U eksploziji je poginulo više od 200 ljudi, na hiljade ih je povređeno i pričinjena je velika šteta u glavnom gradu.

Ove godine novi kandidati iz pokreta protesta 2019. godine kandidovali su se protiv vladajuće klase koju krive za ekonomsku krizu u nadi da će je smeniti.

Oni su međutim podeljeni i nedostaje im novca i iskustva.

Ukupno 718 kandidata, uključujući 157 žena, nadmeće se na libanskim izborima koje međunarodni donatori smatraju preduslovom za finansijske mere spasavanja.

Od početka krize desetine hiljada ljudi je ostalo bez posla, a libanska funta je izgubila 90 odsto svoje vrednosti, navodi AP.

Tri četvrtine od šest miliona ljudi, uključujući milion sirijskih izbeglica, sada živi u siromaštvu.

Ove godine se glasa pošto je moćni lider sunita, bivši premijer, Saad Hariri prestao da se bavi politikom.

Neki su upozorili da bi to moglo doprineti da sunitiski saveznici Hezbolaha osvoje više mandata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"U noći 4. avgusta, za pet sekundi, moj stan se pretvorio u poprište rata"
Reina Sfeir

Istinita priča

04.08.2021. 01:00

"U noći 4. avgusta, za pet sekundi, moj stan se pretvorio u poprište rata"

Pre tačno godinu dana, 4. avgusta 2020. u eksploziji u bejrutskoj luci poginulo je više od 150 osoba, a povređeno je više od 5.000, dok je oko 300.000 stanovnika prestonice Libana ostalo bez domova. Procenjuje se da je oko 3.000 tona amonijum nitrata, koji se nalazio u silosu, uzrok eksplozije koja je razorila grad. Sećanje na tu katastrofu, opisala je Libanka Reina Sfeir za portal L'orient Le Jour. Svoju emotivnu priču ustupila je "Eskpresu". Prenosimo je u celosti.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve