Svet
17.10.2023. 09:45
Beta

Rezultati izbora

Poljska opozicija osvojila parlamentarnu većinu

1
Izvor: Beta / AP / Petr David Josek

Poljska opozicija na parlamentarnim izborima u nedelju uz komotnu većinu u donjem domu parlamenta osvojila je dvotrećinsku većinu i u gornjem domu u kome će proevropska demokratska opozicija imati 66 senatora a vladajuća stranka Pravo i Pravda svega 34,  rezultati su na osnovu 99,97 odsto glasova.

Poljska opozicija i na izborima za Senat, 2019. godine, na kojima se glasalo po većinskom izbornom sistemu imala većinu, ali tesnu, 51 senatora od 100 zakonodavaca gornjeg doma.

U izborima za gornji dom liberalna Gradjanska koalicija, centristički demohrišćanski Treći put i ujedinjena Levica koji su obećali biračima da će zajedno sastavljati vladu  ako pobede na izborima u nedelju 15. oktobra i formirali tzv. pakt za Senat po dogovoru su postavili svuda zajedničkog kandidata.

Pojedinačni pobednik izbora po proporcionalnom izbornom sistemu za donji dom parlamenta, Sejm, vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog izgubila je u ovim izborima 30 poslanika i 14 senatora u odnosu na izbore 2019. 

Pojedinačno u celoj Poljskoj najviše glasova osvojio je nekadašnji premijer i bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kome je trijumfalni povratak u domaću politiku doneo preko 400.000 glasova, dva puta više nego što je osvojio lider vladajuće stranke, vicepremijer Jaroslav Kačinjski.

1
Izvor: Beta / AP / Czarek Sokolowski

"Više ljudi se pokrenulo da otera Pravo i Pravdu sa vlasti nego 1989. godine da otera komuniste", reagovala je na privatnoj televiziji TVN24 na rekordnu izlaznost od 74,34 odsto Barbora Novacka iz Levice.

Opozicija na čelu sa Tuskom želi brze pregovore o formiranju vlade pošto u Sejmu parlamenta ima većinu od 248 poslanika od ukupno 460.

Šimon Holovnja, lider Trećeg puta odbio je bilo kakve razgovore o mogućoj koaliciji, čak i da mu Pravo i Pravda poveri mesto premijera i upozorio Kačinjskog da ne pokušava da podmiti poslanike Trećeg puta da prebegnu.

Predsednik Andžej Duda pre izbora je kazao da će mandatora poveriti pojedinačnoj najjačoj partiji, na osnovu 35,4 odsto osvojenih glasova dakle Pravu i Pravdi, ali dan nakon izbora proveo je u Vatikanu i osim zahvaljivanja Poljacima što su tako masovno izašli na izbore nije precizirao da li njegovo obećanje važi i posle izbora.

Novu proevropsku demokratsku vladu Poljska će dobiti tek u decembru ukoliko, kako je najavio dosadašnji premijer Mateuš Moravjecki, i sam lider Kačinjski, konzervativci krenu u uzaludan pokušaj da oni sastave vladu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve