Svet
28.05.2024. 17:00
R.E.

Tramp vs Bajden

Izbori u SAD: Sudar nepopularnih

bajden tramp
Izvor: Shutterstock

Iako je do predsedničkih izbora u Americi ostalo još šest meseci, nema sumnje da će oni biti jedan od događaja koji će obeležiti 2024. godinu.

Ne samo zbog činjenice da “na megdan“ jedan drugom izlaze učesnici prethodnih izbora, samo u obrnutim ulogama, Džo Bajden kao predsednik, a Donald Tramp kao izazivač, već i zbog toga što se ova izborna trka odigrava u nestabilnom predizbornom okruženju pa je teško predvideti ko bi od njih dvojice prvi mogao da dođe do osetnije prednosti.

O neizvesnom rezultatu predstojećih izbora oglasio se i sam Tramp, prenosi “Gardijan“, navodeći da mu se kategorisanje da je trka neizvesna a on jedan od nepopularnih kandidata nikako ne dopada.

“Znate li šta najviše mrzim? Kada neki ljudi izađu na televiziju, predstavljaju se kao stručnjaci, a pritom nisu uradili ništa u svom životu, i govore ’Znate, mi imamo dva veoma nepopularna kandidata, Bajdena i Trampa, obojica su veoma nepopularni’“, upitao je on svoje pristalice u Mičigenu.

Obraćajući se gomili obožavalaca, okruženim natpisima “Učinimo Ameriku ponovo velikom“, sa avionom u pozadini na kome je ogromnim zlatnim slovima napisano “Tramp“, nekadašnji američki predsednik se navedenim tvrdnjama možda čak i malo previše protivio poručivši: “Nisam nepopularan!“

Međutim, britanski list navodi da istraživanja javnog mnjenja govore suprotno. Naime, ankete pokazuju da Tramp ima nizak rejting. Birače, navodno, brine stav koji zauzima o abortusu, četiri krivična postupka koja se vode protiv njega, kao i pretnja koju predstavlja po ustavnu demokratiju.

Kandidat republikanaca, ipak, ima sreće jer Džozef Bajden ima sopstvenih problema, a oni se odnose na inflaciju, pitanje imigracije i stava o ratu u Gazi.

Zbog toga, dodaje dalje “Gardijan“, šest meseci pred izbore niko pametan ne bi bio u stanju da se sa sigurnošću kladi na ishod prvog predsedničkog revanša u proteklih 70 godina.

Direktor centra za proučavanje politike i upravljanje na Univerzitetu u Minesoti Lari Džejkobs kaže da je gotovo nemoguće zamisliti da Bajden pobedi, naročito kada počnete da slažete slučajeve protiv njega, a sa druge starne slično pitanje se odnosi i na Trampa.

“Gotovo je nemoguće zamisliti da Bajden pobedi kada počnete da slažete slučaj protiv njega. Čini se da je ekonomija u padu sa visokom inflacijom. Imate znakove raspada demokratske koalicije, uključujući vanredne proteste i hapšenja mladih u univerzitetskim kampusima, reakciju arapskih Amerikanaca u vezi sa Gazom.

Složiš to i izgleda kao, kako bi Bajden mogao da pobedi? A onda se okrenete Trampu i pitanje je kako bi kandidat koji se otvoreno kandiduje prkoseći volji birača mogao da pobedi? To je samo neshvatljiv skup izbora“, pita se Džejkobs.

Dosadašnja praksa pokazala je da izbori obično uključuju dva nova kandidata ili bar trenutnog predsednika i nekog novog izazivača. Sad to nije slučaj. Istovremeno Bajden (81) i Tramp (77) su dva najstarija čoveka koja su ikada do sada vodila Belu kuću.

Uz to, ovi izbori se uprkos svemu odvijaju u nestabilnoj situaciji. Još se osećaju posledice globalne pandemije koja je ubila više od milion Amerikanaca, kao i napada na američki Kapitol od 6. januara 2021. i odluka Vrhovnog suda da ukine ustavno pravo na abortus.

A odnos prema ratovima u Ukrajini i Gazi doveli su u pitanje način na koji Bajden vodi spoljnu politiku.

Takođe, Bajden je prvi predsednik SAD od Kartera koji je izgubio unutarstranačke izbore u Američkoj Samoi. On je izgubio i to od malo poznatog kandidata Džejsona Palmera, koji je osvojio 51 glas, dok je za predsednika SAD glasalo 40 birača.

U proseku nacionalnih anketa, Tramp vodi u odnosu na Bajdena za oko 1,5 procentnih poena, što je pad za Bajdena od oko šest poena u odnosu na dan izbora 2020. godine, a Tramp drži prednost u državama koje će odlučivati o najvažnijem izbornom kolegijumu.

Takođe, ono što je zabrinjavajuće za aktuelnog predsednika jeste što istraživanja pokazuju da značajna manjina glasača crnih, latinoameričkih i azijskih Amerikanaca izmiče od njega.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve