Svet
29.04.2022. 17:10
Marko R. Petrović

Pobeda Roberta Goloba

Izbori u Sloveniji: Kako se Janez Janša "zamerio" biračima

Slovenija
Izvor: Shutterstock

Šta bi se dogodilo da je Robert Golob krajem prošle godine uspeo da dobije podršku za novi mandat na mestu generalnog direktora GEN-I-ja, jednog od segmenata slovenačke državne energetske GEN grupe?

Jedno je sigurno. Danas ne bi bio u prilici da sastavlja novu slovenačku vladu, već bi ostao tamo gde je bio i poslednjih 15 godina, u državnom energetskom sektoru.

No, sudbina je tako htela da mu, sada već praktično bivši premijer, Janez Janša tu podršku ne pruži, zbog čega izgleda da mu se Golob "osvetio“ na nedeljnim izborima. Jer stranka Pokret Sloboda, koju je praktično ni iz čega napravio za svega tri meseca, pridobila je 34 odsto glasača i sebi obezbedila 40 od 90 mesta u slovenačkom parlamentu.

Dosadašnja vladajuća Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše osvojila je gotovo 10 odsto glasova manje, odnosno svega 28 mandata.

Gledano sa strane, i ako se uzmu u obzir sve okolnosti, pa i ta da se Golob politički reaktivirao pre praktično manje od pola godine, može se zaključiti da su se Slovenci više opredeljivali protiv Janše, a ne za Goloba.

Splet okolnosti je, međutim, bio takav da je on, ipak, predstavljao neko novo lice na političkoj sceni, iako je na njoj prisutan već više od 20 godina.

Janša se biračima "zamerio“ na više načina. U poslednje dve godine on je Sloveniju poprilično okrenuo udesno, podelio društvo, u spoljnoj politici održavao dobre veze sa populističkim liderima u Mađarskoj i Poljskoj...

Kuriozitet je čak i da je Sloveniju američki Fridom haus u poslednjem izveštaju označio kao jedinu evropsku i jedinu slobodnu zemlju na listi onih s najvećim padom građanskih sloboda u 2021. godini.

Golob je, s druge strane, poručivao: "Ljudi moraju sami da odluče žele li da žive u policijskoj državi koju je pod maskom borbe protiv pandemije uvela sadašnja vlada. U nedelju se ne glasa protiv Janše, nego protiv policijske države.“

Zaista, Slovenija je bila jedna od nekoliko evropskih država u kojima je otpor drastičnim merama u borbi protiv pandemije virusa korona bio vrlo žestok. A upravo to Janša je isticao kao jedno od svojih najvećih dostignuća u prethodne dve godine.

Dičio se, uz to, i najnižom stopom nezaposlenosti u Sloveniji još od 2008. godine. Nije mu, međutim, pomoglo ni to što je u toku predizborne kampanje zajedno sa premijerima Češke i Poljske Petrom Fijalom i Mateušom Moravjeckim sredinom marta posetio i Kijev, od kojeg su u tom trenutku ruske trupe bile udaljene svega tridesetak kilometara.

Kako god bilo, Golob će biti u prilici da formira novu, levičarsku vladu u Sloveniji, u koju bi, osim njegovog Pokreta Sloboda, ušli i Socijalne demokrate Tanje Fajon i možda Levica na čijem je čelu Luka Mesec, mada su i same socijaldemokrate, sa kojima već ima načelan dogovor, dovoljne. Levicu može da prigrli, ali i ne mora.

Golobov uspeh čini se još većim ukoliko se uzme u obzir da je izlaznost na nedeljnim izborima bila gotovo 70 odsto. U izbornoj noći predsednik Pokreta Sloboda najavio je brzo formiranje vlade.

A u njenom fokusu biće, kako je najavljivao, vraćanje demokratičnosti u slovenačku politiku i okretanje socijalnim i zelenim pitanjima.

I da ne bismo mislili kako Golob nema nikakve veze sa Srbima, da dodamo i to da je svojevremeno bio potpredsednik stranke koju je vodio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković (rodom iz sela Saraorci kod Smedereva), ali i da je rođen u mestu Šempeter pri Gorici, gde je sahranjen Dimitrije Ljotić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Non-pejper: Tajna koje nema
Janez Janša

Famozni Janšin dokument

09.08.2021. 06:05

Non-pejper: Tajna koje nema

Da li je odbijajući pristup dokumentima koji upućuju na slovenački non-pejper Evropski savet zapravo indirektno potvrdio postojanje ovog dokumenta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve