Svet
24.07.2023. 09:35
Beta-AFP

Alberto Nunjes Fejho

Lider desnice u Španiji pobedio na papiru, evo šta to znači

1
Izvor: Beta / AP / Manu Fernandez

Lider glavne španske desničarske opozicione Narodne partije Alberto Nunjes Fejho, koji je smatrao da mu je pobeda obezbeđena na održanim prevremenim parlamentarnim izborima, pobedio je na papiru, ali bez većine neophodne za formiranje vlade.

Fejho (61), kojeg su sve ankete ipak u velikoj meri smatrale pobednikom, verovatno je platio za svoju dvosmislenu strategiju u odnosu na ekstremnu desnicu, ali i za seriju grešaka koje su označile kraj njegove kampanje.

Proglašen na čelu Narodne partije u aprilu 2022. posle jedne od najgorih unutrašnjih kriza koje je ta stranka doživela, Fejho je imao težak zadatak da vrati na vlast stranku u opoziciji od 2018. godine.

On je pobedio jer je njegova stranka osvojila najviše glasova, ispred socijalista odlazećeg premijera Pedra Sančesa, ali daleko od apsolutne većine koja mu je potrebna da bi postao šef vlade.

1
Izvor: Beta / AP / Emilio Morenatti

Uprkos svom imidžu umerenog političara i njegovoj želji da od Narodne partije napravi stranku desnog centra, Fejho je brzo shvatio da ne može doći na vlast bez podrške Voksa, ultranacionalističke partije koju su formirali bivši veterani njegove stranke. Otuda i njegova nejasna strategija koja je dovela do neodlučnosti nekih njegovih pristalica, ocenio je Frans pres.

Lider Narodne partije, koji je tokom kampanje često ostavljao utisak da je malo previše siguran u sebe, takođe je nagomilao greške tokom košmarne poslednje nedelje kampanje, dok je prethodno bio favorit u anketama.

Tokom jednog televizijskog intervjua o jednom od najosetljivijih pitanja za jednog političara, pitanju penzija, Fejho je rekao da je njegova stranka dok je bila na vlasti, uvek povećavala penziju da bude približno jednaka sa trenutnom inflacijom. Međutim, to se pokazalo kao netačno.

Potom je Fejho odlučio da bojkotuje poslednju televizijsku debatu između glavnih kandidata, prepustivđi teren Sančesu i radikalnoj levici da ga kritikuju, dok on nije bio tu da iznese svoje argumente.

Prema rezultatima posle 96 odsto prebrojanih glasova, Narodna partija vodi sa 136 mesta u parlamentu od 350 poslanika. Za apsolutnu većinu je potrebno 176 mesta.

Vladajuća Socijalistička partija je osvojila 122 mesta, ultra desničarski Voks 33, a levičarski Sumar ima 31 poslanika.

Izbori u Španiji izazvali su neobično interesovanje u inostranstvu zbog mogućeg dolaska na vlast saveza između konzervativne desnice i ultranacionalističke i ultrakonzervativne partije Voks, koja odbacuje postojanje rodnog nasilja, kritikuje "klimatski fanatizam" i veoma je otvoreno protiv zajednice LGBT i abortusa.

Takav scenario bi označio povratak na vlast krajnje desnice u Španiji po prvi put od kraja diktature Fransiska Franka pre gotovo pola veka.

Kako se približavaju evropski izbori 2024. godine, špansko skretanje udesno posle Italije prošle godine, predstavljap bi oštar udarac za evropsku levicu, tim više jer Španija trenutno predsedava Evropskom unijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve