Svet
15.06.2020. 17:34
R. E. / Večernji list

IZDAVAČIMA, UGOSTITELJIMA, KULTURI: Austrija smanjuje PDV na pet odsto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Austrijska vlada odlučila je od 1. jula privremeno smanji stopu poreza na dodanu vrednost (PDV) ugostiteljima, kulturnoj branši i izdavačima novina, periodičnih izdanja i knjiga, delatnostima koje su najteže pogođene korona krizom, na pet posto, obavestili su nedavno na konferenciji za novinare u Beču ministar financija Gernot Blümel i ministarka turizma Elisabeth Köstinger. Kako je istaknuto, o planu spomenutih poreskih olakšica obaveštena je Evropska komisija i čeka se njena saglasnost, prenosi Večernji list.

Brzo rasterećenje

Ministar finansija Blümel rekao je da se radi o paketu poreznih olakšica za ugostitelje "teškom" 700 miliona evra. Istakao je da će od 1. jula ugostitelji državi za jelo i piće morati da plaćaju samo pet posto PDV-a, umesto sadašnjih 20 posto. Ukoliko ta olakšica stupi na snagu 1. jula, vremenski je ograničena i vredeće do kraja ove godine – poručio je ministar financija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ministarka turizma Köstinger rekla je da sadašnji porez na dodanu vrednost jela i pića u ugostiteljstvu iznosi 20 odsto i da je to sniženje za 15 odsto, što znači da ugostitelji državi moraju do kraja godine da uplaćuju samo pet odsto PDV-a. Istakla je da se olakšica odnosi na alkoholna i bezalkoholna pića.

Povezane vesti - ITALIJA SE VRAĆA ŽIVOTU: Rade pozorišta i bioskopi, aerodromi su puni

"Smanjenjem porezne stope dodatno pomažemo brzom rasterećenju turističke industrije i stvaranju novih radnih mesta", istakla je je Köstinger, napomenuvši da se olakšice odnose na sve ugostitelje i lokale, od najmanjih do najvećih.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Pod istim uslovima kao i ugostitelji, kulturna branša, odnosno muzeji, pozorišta, organizatori raznih kulturnih priredbi, muzičkih koncerata, tzv. mali umetnici itd. morati državi da daju, pola godine, samo pet odsto PDV-a. Sniženje stope PDV-a na pet posto, kako je istaknuto, vredi i za izdavačku delatnost odnosno izdavače novina, raznih periodičnih izdanja i knjiga. Detalji za sada nisu izneseni.

Povezane vesti - U svetu koronavirusom zaraženo više od osam miliona ljudi

Na novinarsko pitanje hoće li to veliko sniženje PDV-a osetiti i krajnji korisnici usluga, gosti restorana, hotela i drugih ugostiteljskih lokala te posetioci kulturnih priredbi pri kupovini ulaznica, odnosno čitatelji pri kupovini novina i knjiga, konkretnog odgovora nije bilo. Verojatno će se više znati nakon što se Evropska komisija oglasi o planu austrijske vlade na čijem je čelu agilni mladikonzervativni kancelar Sebastian Kurc.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve