Svet
21.05.2021. 12:11
Tanjug

U Grčkoj

Izgorelo više od 4.000 hektara šume

pozar.jpg

Grčki vatrogasci se već peti dan zaredom bore sa velikim šumskim požarom na području Korinta, zapadno od Atine, gde je evakuisano još pet naselja, a spaljeno više od 4.000 hektara, uglavnom šume.

Na desetine kuća je uništeno, u pitanju su ugavnom vikendice ili male kuće van sela, preneo je AP.

 Vatru, koja je izbila kasno u sredu 19. maja,  u blizini sela Shinos, raspirivao je jak vetar, zbog čega je dim otišao 70 kilometara zapadno, do Atine.

 "Tokom noći, bilo je mnogo vatrenih frontova koji su bili izuzetno opasni za naše vatrogasce", rekao je  šef službe za civilnu zaštitu Nikos Hadalijas, dodavši da su tri naselja, kao i manastir, evukauisani iz predostrožnosti.

 Više od 300 vatrogasaca, zatim spasilaca, pripadnika vojske i volontera, borili su se protiv požara, dok su 21 avion i helikopter gasili vatru iz vazduha.

 Požar je uništio dalekovode, zbog čega je nestala struja u pojedinim mestima, a vatra umalo nije stigao do obale.

 Haradalijas je dodao da je situacija "mnogo bolja, ali da ljudstvo nastavlja da se bori da ugasi vatrenu stihiju", navodi agencija ANA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grčka: Stroga pravila za ulazak na ostrva
Grčka

Važe i za decu

13.05.2021. 18:05

Grčka: Stroga pravila za ulazak na ostrva

Grčka je ukinula zabranu napuštanja oblasti što znači da slobodno, bez ikakvih ograničenja može da se putuje unutar zemlje ali za ostrva ipka važe stroža pravila.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve