IZGUBIO PROCES PRED LONDONSKIM SUDOM: Asanž ostaje u ambasadi Ekvadora

IZGUBIO PROCES PRED LONDONSKIM SUDOM: Asanž ostaje u ambasadi Ekvadora


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izgubio je proces pred sudom u Londonu, koji je odlučivao da li je u interesu pravde da preduzme legalne korake protiv njega, jer nije poštovao odredbe uslovne slobode 2012. godine.

„Uzimajući u obzir faktore za i protiv… smatram da je hapšenje proporcionalan odgovor, iako je Asanž ograničio svoju slobodu već nekoliko godina”, rekla je sudija Ema Arbutnot u svojoj presudi u Vestminsterskom sudu, a prenosi Rojters.

Ona je Asanža opisala kao čoveka koji „želi da nametne svoje uslove na putu pravde”, te da se čini da smatra sebe čovekom iznad zakona, a da želi pravdu samo ako to ide u njegovu korist.

Takođe, ona je dodala da nije primetila da je njegov strah od toga da će ga švedske vlasti isporučiti SAD „razuman”.

Za vreme donošenja presude mala grupa Asanžovih pristalica stajala je ispred suda držeći transparente na kojima je pisalo „Oslobodite Asanža”.

Asanž je pobegao u ambasadu Ekvadora 2012. godine kako bi izbegao da bude isporučen Švedskoj, koja ga je tražila zbog navodnog silovanja, što je on poricao.

Švedska je odbacila slučaj u maju prošle godine, međutim Velika Britanija i dalje traži njegovo izručenje zbog kršenja uslovne slobode.

Asanž se, inače, više od pet godina nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, jer strahuje od izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, koje nameravaju da mu sude zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, što se, inače, smatra najvećim curenjem informacija u američkoj istoriji.

On za sve to vreme nije napuštao zgradu ambasade Ekvadora, a njegovi advokati su kazali da nije u interesu pravde da ga traže i procesuiraju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar