Svet
11.08.2021. 19:53
R.E.

Sicilija

Izmerena najviša temperatura ikada

vrućina, znojenje, ventilator
Izvor: Shutterstock

U pokrajini Sirakuza na Siciliji u sredu je izmerena temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa i to je, kako se navodi, najviša temperatura otkad postoje meteorološka merenja na tlu Evrope.

Milanski dnevnik "Korijera dela Sera" objavio je podatke o merenjima Agrometeorološkog informativnog servisa Sicilije (SIAS) u kojima se navodi da je danas u 14 časova u gradiću Floridija u pokrajini Sirakuza izmerena rekordna temperatura vazduha od 48,8 stepeni po Celzijusovoj skali.

Dosadašnji zvanični rekord držala je Atina u kojoj je 1977. godine izmereno 48 stepeni, ali je u septrembru 1999. godine na Siciliji izmereno 48,5 stepeni, međutim to merenje nije zvanično potvrđeno kao rekordno.

Ni današnji rekord Floridije još nije službeno potvrđen, jer to moraju da učine stručnjaci Svetske meteorološke organizacije. Floridija i unutrašnjost pokrajne Sirakuze nalaze se na posebnom mestu koje zbog svog specifičnog položaja i geografske konformacije dodatno podiže temperaturu do najviših vrednosti.

Samo desetak kilometara od Floridije temperature su i do 10 stepeni niže, a stručnjaci objašnjavaju da na vrlo visoke temperature na Siciliji, u centralnoj i južnoj Italiji, a ponekada i na severu, utiče vazdušna struja koja stiže iz Sahare.

Crveni meteo alarm u četvrtak će biti na snazi u desetak italijanskih gradova, a u petak u 15.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako prepoznati toplotni udar
vrućina

Simptomi i lečenje

13.07.2023. 04:25

Kako prepoznati toplotni udar

Pri rekordno visokim temperaturama, sa kojima se suočavamo ovih dana, opasnost od toplotnog udara je sasvim realna. Zato je važno znati na koji način od toga možemo da se sačuvamo i kako da prepoznamo simptome.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve