Svet
17.11.2023. 16:05

Lični interesi

Izrael dozvolio unos goriva u Gazu, a evo i zašto

1
Izvor: Beta / AP / Mohammed Dahman

Izrael je pristao da dozvoli ulazak dve cisterne sa gorivom dnevno u Pojas Gaze za potrebe UN i za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

Odluku o tome je doneo Ratni kabinet na osnovu preporuke Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i izraelskih bezbednosnih snaga, kao i na zahtev zvaničnika SAD.

Neimenovani zvaničnik Izraela je rekao da je "namera da se omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se sprečilo da se bolesti prošire na čitavo područje, kao i na naše sopstvene snage i potencijalno na Izrael".

Komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčić je pozvao da se osigura isporuka goriva u Gazu za humanitarne organizacije. Prvi put od početka rata protiv Hamasa 7. oktobra, Izrael je tek nedavno dozvolio da u pojas Gaze iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa uđe samo jedan kamion sa 23.000 litara goriva.

Gorivo je isporučeno UN kako bi se pomoglo u raspodeli pomoći nakon pošto su kamioni na palestinskoj strani stali zbog nestašice.

Zbog nestašice goriva za elektro-generatore su u četvrtak prekinute telefonske veze i internet, čime je ta palestinska enklava odsečena od sveta.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) upozorila je da bi se bolesti poput kolere i tifusa uskoro mogle početi širiti Gazom jer ljudi nemaju pristupa čistoj vodi.

Izrael je uveo opsadu Gaze dva dana posle napada Hamasa i prekinuo isporuku vode, struje i goriva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Teška kršenja dečijih prava u Gazi"
dete, deca, rat, logor

UNICEF

15.11.2023. 12:50

"Teška kršenja dečijih prava u Gazi"

U Gazi se dešavaju teška kršenja dečjih prava, izjavila je u sredu izvršna direktorka UNICEf Ketrin Rasel, dan nakon što je posetila Gazu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve