Svet
03.03.2024. 17:45
Beta

Neslaganja

Kakav je to razdor u Ratnom kabinetu Izraela

1
Izvor: BETA/FR159526 AP / Jose Luis Magana

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu dao je instrukcije izraelskom ambasadoru u Vašingtonu da ne pomaže članu Ratnog kabineta Beniju Gancu tokom posete SAD, za koju kaže da krši propise vlade.

Netanjahu je takođe odbio da vlada finansira taj put, što se smatra znakom da Ratni kabinet potresa duboko neslaganje Netanjahua i njegovog glavnog rivala, Ganca, bivšeg načelnika generalštaba i ministra odbrane.

Ganc danas putuje u SAD da razgovora sa američkim zvaničnicima u okviru, kako navode izraelski mediji "nezvanične posete", tokom koje će se sastati sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris i savetnikom za bezbednost Bele kuće Džejkom Salivenom.

Asošiejted pres (AP) prenosi mišljenje neimenovanog izraelskog zvaničnika da je Netanjahuovo protivljenje poseti znak produbljenja jaza u Ratnom kabinetu, nakon gotovo pet meseci rata Izraela i Hamasa.

Ganc, lider partije Nacionalno jedinstvo, pridružio se Netanjahuovoj ultradesnoj vladi početkom rata, posle napada Hamasa 7.oktobra na jug Izraela.

On putuje u Vašingtom u vreme dubokog neslaganja između Netanjahua i predsednika SAD Džozefa Bajdena o tome kako da se ublaže patnje Palestinaca u Gazi i stvori posleratna vizija za tu enklavu.

"Država Izrael ima samo jednog premijera", rekao je Netanjahu, navodno gnevan zbog Gancove posete SAD.

Kabinet premijera ne priznaje tu posetu kao zvaničnu jer je Netanjahu nije odobrio.

Ganc će se sastati i sa članovima Kongresa SAD i zvaničnicima Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), a u povratku će posetiti Veliku Britaniju.

Izraelski mediji komentarišu da će Ganc posetiti SAD u vreme nezadovoljstva te zemlje Netanjahuovim ponašanjem u ratu i optužbi da deluje pod pritiskom dvojice ministara, ultradesničara.
 

Cilj Ganca je da očuva izraelski legitimitet za kopnene operacije u Pojasu Gaze, pored ostalog, rekli su njemu bliski zvaničnici.

On takođe želi da SAD povećaju pritisak na posrednike u pregovorima za oslobađanje talaca, da diskutuje o budućim sporazumima o normalizaciji koji će takođe biti deo političkog plana za slabljenje vladavine Hamasa i da osigura američku pomoć Izraelu, rekli su zvaničnici.

Netanjahova popularnst je opala od početka rata, sudeći po rezultatima većine anketa i mnogi Izraelci ga optužuju da je odgovoran za napad Hamasa, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto 250 talaca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve