Svet
09.01.2018. 12:21
R.E./Beta

IZRAEL OPET NAPAO VOJNU BAZU KOD DAMASKA: Avioni i krstareće rakete gađali skladište skadova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izrael je rano jutros napao skladište oružja u vojnoj bazi kraj Damaska iz aviona i raketama zemlja - zemlja, potvrdila je sirijska vojska, a prenose izraelski mediji.

U vojnom izveštaju se dodaje da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela rakete.

Na sajtu Kasuoun sirijske opozicije je navedeno da su četiri izraelska aviona izvela napad iz libanskog vazdušnog prostora na Al - Katifu, istočno predgradje sirijskog glavnog grada.

Očevici su rekli da su se čule snažne eksplozije u tom području u kome se navodno čuvaju rakete tipa "skad".

U nedelju je održana sednica užeg sastava izraelske vlade, zaduženog za bezbednost, o situaciji na granicama sa Sirijom i Libanom.

Visoki zvaničnici, uključujći premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Avigdora Libermana izrazili su zabrinutost zbog razvoja dogodjaja na severnom frontu i jačanja uticaja Irana u regionu. Izrael je takođe zabrinut za obnavljanje arsenala raketa režima sirijskog predsednika Bašara Asada koji je skoro potpuno iskorišćen za borbe protiv pobunjenika i osnivanje iranskih fabrika oružja u Siriji i Libanu, kako se veruje.

Početkom decembra sirijski mediji su izvestili da su izraelske vazduhoplovne snage napale vojni istraživački centar u području Džamraje na domaku Damaska. I tada je navodno, sudeći po izveštajima medija bliskih libanskom Hezbolahu, Izrael ispalio šest raketa od kojih su tri presretnute.

Nekoliko dana ranije arapski mediji su izvestili da je napadnuta iranska vojna baza u području Al - Kisve 15 kilometara jugozapadno od Damaska. Izraelski mediji navode da Asadove snage nastavlaju da ponovo preuzimaju kontrolu u delovima Sirije kraj izraelske granice uprkos kontranapadima sunitskih pobunjenika.

Izrael je uglavnom nastojao da se ne meša u rat u susedoj zemlji ali je više puta napao konvoje oružaja namenjene gerilcima libanskog Hezbolaha koji se bori na strani Asada. Takodje je odgovorao na prelivanje sukoba preko granice iako se verovalo da su uglavnom posredi greške.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve