Izrael predvodi svet u brzini vakcinisanja protiv Covid-19

Izrael predvodi svet u brzini vakcinisanja protiv Covid-19

EPA-EFE/ABIR SULTAN


Izrael je dosad protiv Covida-19 vakcinisao daleko najveći procenat svog stanovništva među svim zemljama na svetu, a samo u jednom danu vakcinisano je rekordnih 224.000 ljudi, napisala je u petak ministarka zdravlja Yuli Edelstein na Twitteru.

S tom brojkom vakcinisanih u četvrtak, ukupan broj ljudi koji su primili prvu dozu vakcine iznosi 2,4 miliona, a obe doze primilo je 850.000, piše Index. hr.

EPA-EFE/ABIR SULTAN

EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izrael je počeo svoju akciju vakcinisanja 19. decembra i napredovao je neuporedivim tempom. Poređenja radi, u Nemačkoj – zemlji s devet puta više stanovnika – prvu dozu vakcine primilo je 1,3 miliona ljudi, a samo 78.000 dobilo je i drugu dozu potrebnu za potpunu imunizaciju.

Povezane vesti – Hong Kong uvodi prvi lokdaun od početka pandemije

Izraelska je vlada rano naručila dovoljan broj doza vakcina i sklopila je dogovor s proizvođačem vakcina Fajzerom o pružanju medicinskih podataka u zamenu.

Vakcinisali oko 38 odsto stanovništva

Izrael se upravo bori s trećim talasom zaraze, a karantin je u zemlji na snazi do kraja januara.

Ljudima je dopušteno da se najviše kilometar udalje od svojih domova. U petak je prijavljeno 7.099 novoobolelih.

EPA-EFE/ABIR SULTAN

EPA-EFE/ABIR SULTAN

Veliki je broj zaraženih u ultraortodoksnim zajednicama, gde velike porodice često žive u malim kvartovima i prkose vladinim pravilima, umesto da slede smernice svojih duhovnih vođa. Mnogi ultraortodoksni vernici odbijaju vakcinaciju.

Povezane vesti – FAUČI: SAD će se pridružiti mehanizmu KOVAKS

Prema podacima internet stranice Our world in data, nakon Izraela, koji je barem jednom dozom vakcine 38 odosto stanovnika, slede Ujedinjeni Arapski Emirati s 22,7 odsto, Bahrein s 8,5 odsto, Velika Britanija s 8 odsto, i Sjedinjene Države s 5,3 odsto.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar