Svet
16.06.2024. 10:16
Beta

Pojas gaze

Izraelska vojska objavila TAKTIČKU PAUZU u ofanzivi: Evo šta to znači

1
Izvor: Beta/AP / Jehad Alshrafi

Izraelska vojska je objavila "taktičku pauzu" u svojoj ofanzivi na jugu Pojasa Gaze kako bi omogućila isporuku veće količine humanitarne pomoći.

Pauza počinje u 8.00 po lokalnom vremenu i biće na snazi do 19.00 sati (18 sati po srednjoevropskom), saopštila je vojska i najavila da će takvih pauza biti svakog dana do daljeg.

Cilj je da se omogući kamionima da stignu do obližnjeg prelaza Kerem Šalom, koji je pod izraelskom kontrolom i glavni je prolaz za dopremanje pomoći i bezbedno putovanje auto-putem Salah a -Din od severa ka jugu kako bi se zalihe isporučile drugim delovima Gaze, rekla je vojska.

Takav potez je koordinisan sa UN i međunarodnim organizacijama sa pomoć.

Prelaz je bio preopterećen otkako su, početkom maja, izraelske kopnene snage ušle u Rafu.

Osmomesečna izraelska vojna ofanziva protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas dovela je Gazu u humanitarnu krizu i UN upozoravaju na široko rasprostranjenu glad.

Međunarodna zajednica je apelovala na Izrael da olakša patnje stanovnika.

Od 6. maja do 6. juna UN su primale u proseku dnevno 68 kamiona koji su nosili pomoć,po podacima Kancelarije za humanitarnu pomoć (OCHA).

Dopremanje pomoći jugu Pojasa Gaze je smanjeno dok su humanitarne potrebe rasle.

Više od milion Palestinaca, od kojih su mnogi već bili raseljeni, je pobeglo iz Rafe posle invazije pa su drugi delovi južne i centralne Gaze prenaseljeni.

Većina onih koji su pobegli je sada u šatorima i koristi rovove kao toalete i otpadne vode teku ulicama.

1
Izvor: Beta/AP / Jehad Alshrafi

Odeljenje Ministarstva obrane Izraela COGAT, koje nadgleda distribuciju pomoći u Gazi, je reklo da nema ograničenja za ulazak kamiona i tvrdi da je više od 8.600 kamiona svih vrsta, onih koji nose pomoć i komercijalnih, ušlo u Gazu preko svih prelaza od 2. maja do 13. juna, u proseku 201 na dan.

Veliki deo pomoći je međutim nagomilan na prelazima i nije dospeo do konačnog odredišta.

Šimon Fridman, portprol COGAT, je rekao da je propust UN što je tovar stajao na palestinskoj strani prelaza Kerem Šalom, te da agencije imaju "fundamentalne logističke probleme koje moraju prevazići", a posebno nedostatak kamiona.

UN te optužbe poriču i navode da je zbog borbi između izraelske vojske i Hamasa kretanje UN kamiona unutar Gaze do Kerem Šaloma isuviše opasno.

Takođe se ocenjuje da je tempo isporuka usporen jer izraelska vojska mora da ovlasti vozače za vožnju, što je sistem za koji Izrael kaže da ima za cilj njihovu bezbednost.

Pošto nema obezbeđenja grupe ljudi ponekad kradu pomoć.

Na samom početku ovih humanitarnih akcija nije bilo jasno da li će vojska osigurati zaštitu kamiona dok se kreću auto-putem u Gazi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve