Svet
15.11.2023. 17:40
Beta

Izraelska vojska

"Ratujemo sa Hamasom, a ne s civilima"

1
Izvor: BETA/AP / Hatem Ali

Izraelska vojska je u sredu naglasila da njene snage u bolnici u Pojasu Gaze i oko nje ciljaju Hamas, za koji tvrdi da je tamo uspostavio komandni centar, što Hamas i zaposleni u bolnici Šifa poriču.

"Izrael je u ratu sa Hamasom, a ne civilima u Gazi. Izraelske odbrambene snage (IDF) su više puta javno upozorile Hamas da nastavak korišćenja bolnice Šifa u vojne svrhe ugrožava njen zaštićeni status po međunarodnom pravu", rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Hagari je ponovio da izraelske snage uključuju medicinske ekipe i one koji govre arapski kako bi se obezbedila pomoć u "kompleksnim i osetljivim uslovima".

Visoki izraelski vojni zvaničnik izjavio je da IDF imaju "konretne dokaze" da Hamas koristi bolnicu Šifa kao vojno postrojenje.

Taj anonimni zvaničnik je rekao da su se ti dokazi videli u proteklim satima, ali nije ulazio u detalje, već je najavio da će IDF objaviti sve informacije.

On je rekao da je oružje i druga "teroritsička infrastruktura" locirana u kompleksu bolnice.

Anonimni zvaničnik je rekao da nema sukoba sa pacijentima medicinskim osobljem i povređenim civilima, rekavši da su oni su drugom delu bolnice.

Direktor bolnica u Gazi Muhamed Zakut izjavio je da su tenkovi u medicinskom kompleksu i da su vojnici ušli u zgrade, uključujući urgentno i operativno odeljenje, gde su jedinice za intenzivnu negu.

Šifa je postala simbol patnje palestinskih civila u ratu započetom 7.oktobra napadima Hamasa na jug Izraela u kojima je ubijeno preko 1.200 ljudi i odvedeno oko 240 talaca u Gazu.

Više od 11.200 Palestinaca ubijeno je u Gazi od početka rata, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Među taocima u Gazi - 34 maloletnika
1

Agencija Frans pres

13.11.2023. 21:05

Među taocima u Gazi - 34 maloletnika

Prema podacima do kojih je došla agencija Frans pres među 239 talaca koje palestinski ekstremisti drže u pojasu Gaze je 34 maloletnika, uključujući 17 dece u dobu od deset godina ili mlađe.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
21°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve