IZRAELSKI PARLAMENT IZGLASAO: Povećan prag za ustupanje delova Jerusalima

IZRAELSKI PARLAMENT IZGLASAO: Povećan prag za ustupanje delova Jerusalima

Foto: YouTube screenshot


Izraelski parlament je doneo odluku o povećanju broja poslaničkih glasova koji će ubuduće biti potrebni da bi se delovi Jerusalima ustupili Palestincima, koji žele da istočni deo tog grada bude prestonica njihove buduće nezavisne države.

Amandmanom koji je izraelski parlament izglasao na postojeći zakon, broj glasova koji je potreban da bi Kneset, kiji broji 120 članova, odobrio bilo kakav predlog o predaji dela grada “stranoj strani”, povećan je sa 61 na 80, prenosi Rojters. Novi amandman usvojen je sa 64 glasa za i 52 protiv, a palestinski zvaničnici za sada nisu komentarisali njegovo usvajanje.

Ovaj amandman, koji je odavno u parlamentarnoj proceduri, usvojen je manje od mesec dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim za prestonicu Izraela.

Centralni komitet vladajuće izraelske partije Likud juče je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se zahteva aneksija jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.
Iako je centralni komitet samo savetodavno telo, njegove odluke odražavaju prevladavajuće mišljenje u stranci premijera Benjamina Netanijahua, navodi AP.

U glasanju je učestvovalo nekoliko vodećih političara uključujući poslanike i ministre koji su pozvali na primenu izraelskih zakona “na celoj oslobođenoj teritoriji naselja u Judeji i Samariji”.

Inače, veći deo međunarodne zajednice smatra da je izgradnja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, nelegalna.
Palestinci su reagujući na odluku Likuda naveli da ona “sramotno krši” međunarodne rezolucije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar