IZRAELSKI PREDSEDNIK: Šokiran sam zbog saveta Jevrejima

IZRAELSKI PREDSEDNIK: Šokiran sam zbog saveta Jevrejima


Predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao je da je šokiran izjavom nemačkog zvaničnika Feliksa Klajna, koji ne bi savetovao Jevrejima da nose male kape (kipe) koje pokrivaju teme u nekim delovima zemlje.

“Izjava komesara za antisemitizam nemačke vlade, da bi bilo bolje za Jevreje da ne nose kipu u Nemačkoj, zbog bojazni za sopstvenu bezbednost me je duboko šokirala”, naveo je predsednik Rivlin u saopštenju.

“Mi se nećemo nikada potčiniti, nikad spustiti pogled i nikada nećemo reagovati na antisemitizam defetizmom i očekujemo i tražimo da naši saveznici deluju na isti način”, dodao je izraelski predsednik.

Statistika vlade u Berlinu objavljena početkom ovog meseca pokazuje da je broj antisemitskih i napada na strance povećan u Nemačkoj prošle godine uprkos sveokupnom padu broja politički motivisanih zločina.

Lider nemačkih Jevreja Jozef Šuster, izjavio je za nemačku novinsku agenciju DPA da je “već dugo činjenica da su Jevreji, koji nose neki prepoznatljivi detalj, potencijalno izloženi opasnosti u nekim velikim gradovima”. On je podsetio da je pre dve godine upozorio da bi “bilo pozdravljeno kada bi se toj situaciji posvetilo više pažnje na najvišem političkom nivou”.

Drugi su oštro kritikovali izjavu Klajna. Mihel Firdman, bivši zamenik lidera glavne jevrejske grupe u Nemačkoj, ocenio je da to priznanje neuspeha i da “država mora osigurati da Jevreju mogu da se pokazuju svuda bez straha”.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman, rekao je da je nošenje kape koja pokriva teme deo verske slobode.

“Svako može i trebalo bi da nosi svoju kapu gde god i kad god želi”, rekao je on.

Klajn je komentarišući reakcije na ono što je ranije danas rekao, podvukao da i pored toga što je “provokativna”, njegova izjava je imala za cilj “podsticanje debate o bezbednosti jevrejske zajednice u zemlji”.

“Naravno da verujem da ne sme biti nedozvoljenih područja nikge u Nemačkoj za Jevreje ili članove drugih manjina”, zaključio je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar