IZRAELSKI PREMIJER NETANJAHU: Nastavićemo napade na Siriju uprkos isporuci S-300

IZRAELSKI PREMIJER NETANJAHU: Nastavićemo napade na Siriju uprkos isporuci S-300

Foto: Printscreen Youtube


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je rekao potpredsedniku Vlade Rusije Maksimu Akimovu da Izrael mora nastaviti napade na neprijateljske mete u susednoj Siriji, uprkos odluci Moskve da snabde Damask unapredjenim raketama za protiv-vazdušnu odbranu.

Netanjahu je na konferenciji za novinare izjavio da je Akimovu na jučerašnjem sastanku rekao da će Izrael nastaviti da se bori protiv onoga što smatra naporima Irana da se vojno učvrsti u Siriji i isporučuje unapredjeno oružje svom libanskom savezniku, ektremističkoj organizaciji Hezbolah.

Uprkos isporuci odbrambenih sistema S-300 sirijskoj vojsci, Izrael je posvećen, radi svoje samoodbrane, da nastavi “legitimnu aktivnost u Siriji protiv Irana i njegovih saveznika koji su izrazili nameru da nas unište”, rekao je sinoć izraelski premijer, prenosi Frans pres.

I Iran i Hezbolah, neprijatelji Izraela, podržavaju snage sirijskog predsednika Bašara Asada u gradjanskom ratu u toj zemlji, kao i Rusija.

Izraelski avioni su izveli stotine udara iz vazduha u Siriji na iranske i sirijske mete, kako su tvrdili, ali izveštaja o izraelskim napadima nije bilo nakon što je sirijska vazdušna odbrana greškom oborila ruski izvidjački avion, gadjajući izraelske borbene avione.

Taj incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika povećao je napetost izmedju Izraela i Rusije, podsećaju izraelski mediji.

Moskva je optužila Izrael da je indirektno odgovoran za obaranje i da je veći ruski avion korišćen kao štit.

Izrael osporava nalaze ruske istrage i tvrdi da su izraelski avioni već bili u izraelskom vazdušnom prostoru kada je ruski avion oboren.

U znak odgovora, Moskva je najavila nove mere zaštite svoje vojske u Siriji, uključujući snabdevanje Damaska odbrambenim sistemima S-300.

Netanjahuov sastanak s Akimovim bio je je prvi sastanak s jednim visokim ruskim zvaničnikom od obaranja aviona.

Rusija i Izrael su 2015. godine uspostavili posebne veze da bi izbegli slučajne sukobe u Siriji ali su nove mere izazvale brigu Izraelaca da će sada njihovi udari u Siriji biti ograničeni.

“Mislim da zdravim razumom i dobrom voljom možemo doći do rešenja koje će omogućiti nastavak dobre saradnje ruske i izraelske vojske”, rekao je Netanjahu koji je razgovarao s Akimovim na marginama sastanka bilateralnog ekonomskog komiteta.

Netanjahu je u nedelju najavio da će se uskoro sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da diskutuje o koordinaciji u Siriji.

Dvojica lidera su razgovarala telefonom najmanje tri puta od obaranja aviona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar