Svet
04.11.2019. 17:42
Tanjug

"IZVEDITE SVEDOKA" Tramp o uzbunjivaču: Odgovori u pisanoj formi nisu dovoljni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ponuda uzbunjivača, čija je prijava pokrenula istragu o njegovom opozivu, da u pisanoj formi odgovori na pitanja, nije dovoljna.

"Odgovori u pisanoj formi su neprihvatljivi", napisao je Tramp na Tviteru, navodeći da bi uzbunjivač trebalo da se "izvede kao svedok".

Advokat uzbunjivača čija je prijava o navodnim dogovorima predsednika SAD i Ukrajine, Trampa i Volodimira Zelenskog, pokrenula istragu o opozivu predsednika SAD, rekao je u nedelju da je njegov klijent spreman da odgovori u pisanoj formi na pitanja republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa.

Advokat Mark Zaid rekao je za Si-Bi-Es njuz da je razgovarao s najviše pozicioniranim republikancem u Obaveštajnom odboru Predstavničkog doma, Devinom Nunesom, i da mu je preneo da je uzbunjivač spreman da odgovori na pitanja republikanaca pod zakletvom, ako ih oni predaju njegovom pravnom timu u pisanoj formi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

AP navodi da bi takva ponuda omogućila republikancima da postave pitanja uzbunjivaču i zaobiđu predsedavajućeg tog odbora, Adama Šifa iz Demokratske partije. Tramp je zatražio da se ime uzbunjivača otkrije, tvrdeći da je dao lažne informacije.

"Uzbunjivač bi trebalo da bude otkriven jer je dao netačne informacije. On je izmislio priču", rekao je Tramp.

Istraga o opozovu Trampa pokrenuta je 24. septembra u donjem domu Kongresa nakon što je objavljen izveštaj uzbunjivača, u kojem se navodi da je Tramp koristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Richard Drew

Sa izveštaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obaveštajni odbor posle višenedeljnog spora, što je pomoglo predsedavajućoj američkog Kongresa Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsednik trebalo da bude opozvan.

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp u telefonskom razgovoru od Zelenskog tražio da istraži sina protivkandidata na predsedničkim izborima Džozefa Bajdena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona evra

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve